مراحل كامپوزيت دندان
مراحل انجام و نصب ونیر کامپوزیتی ونیر سرامیکی در تمام افراد تقریبا یکسان است. این فرآیند با آماده سازی دندان آغاز و به پولیش کردن دندان ختم می شود. در ادامه مراحل انجام و نصب کامپوزیت ونیر دندان به تفصیل شرح داده می شود توجه داشته باشید که این موارد برای نیز همین صورت است.
مراحل انجام ونیر کامپوزیت دندان
روشی ساده، سریع و با هزینه مناسب برای اصلاح طرح لبخند و پوشش ناهنجاری های ظاهری دندان ها است.
معمولا در جلسه اول مراجعه بیمار به دندانپزشک برای انجام ونیر کامپوزیت دندان، شرایط دهان و دندان او و نیاز به درمان های دیگر بررسی می شود. اگر بیمار نیازی به درمان های دیگر دندانپزشکی نداشته باشد، در مراجعه بعدی تمامی مراحل انجام و نصب کامپوزیت ونیر دندان در یک جلسه در مطب دندانپزشک اجرا می شود.
روش انجام و نصب ونیر کامپوزیت بدین شرح می باشد:
1 – انتخاب رنگ ونیر کامپوزیت
ونیر کامپوزیت دندان را می توان با رنگ های متنوعی اجرا کرد. بیمار باید با توجه به شرایط خود نظیر رنگ طبیعی دندان ها، رنگ پوست و چشم و با مشورت دندانپزشک رنگ مناسب را انتخاب نمایید.
دندانپزشک می تواند با استفاده از ست انتخاب رنگ یا دستگاه های دیجیتال در انتخاب رنگ به شما کمک کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله را مطالعه نمایید.
برای دریافت مشاوره رایگان و نوبت دهی فرم زیر را تکمیل کنید:
2 – درمان لثه و ترمیم پوسیدگی دندان
تنها مرحله ای که در افراد مختلف ممکن است به روش های متفاوت اجرا شود، مرحله آماده سازی دندان است. برخی بیماران نیاز به یا ترمیم پوسیدگی و سفید کردن دندان دارند، اما در برخی دیگر فقط کافیست سطح دندان تمیز و خشک شود. این میزان تفاوت به سلامت لثه و دندان ها و میزان عیوب ظاهری دندان بیمار بستگی دارد. لثه بیمار و دندانی که قرار است ونیر روی آن اجرا شود باید سالم و بدون پوسیدگی باشد. لذا برای بعضی بیماران ابتدا باید ترمیم پوسیدگی دندان زیرین، سفید کردن یا پر کردن حفره های خالی دندان و لیفت یا جراحی لثه انجام شود.
3 – آماده سازی دندان
برای نصب ونیر کامپوزیت نیازی به تراش مینای دندان وجود ندارد. اما برخی اقدامات برای آماده سازی دندان به منظور ایجاد پیوند قوی بین مینای دندان و مواد روکش کامپوزیتی ضروری است.
به عبارت دیگر دندان ها باید کاملا تمیز و عاری از هر گونه جرم و پلاک باشند و لازم است دندانپزشک دندان ها را به خوبی پاک و خشک کند. به طوری که هیچگونه رطوبت، بزاق یا خونی در محل نصب کامپوزیت باقی نماند.
در مواردی که هدف از ونیر کامپوزیتی برای اصلاح نامرتبى دندان ها یا تنظیم کردن سایز دندان برای باشد، ممکن است تراش مینای دندان صورت گیرد.
4 – ایجاد تخلخل در سطح دندان
در این مرحله برای اینکه مواد کامپوزیت ونیر به خوبی روی سطح دندان بچسبد، دندانپزشک نوعی ژل اسیدی را با استفاده از سرنگ روی سطح دندان پاشیده و بعد از 15 ثانیه پاک می کند.
این ماده اسیدی باعث ایجاد تخلخل در سطح دندان شده و سطح دندان برای گذاشتن روکش کامپوزیتی آماده می شود.
5 – باندینگ یا عامل پیوند دهنده
در این مرحله مواد باندینگ مخصوص یا عامل پیوند دهنده که نوعی پلاستیک مایع است روی دندان مالیده می شود. سپس با استفاده از نور لیزر کاتالیست های موجود در این ماده فعال شده و بعد از حدود 10 تا 20 ثانیه موجب سفت شدن آن ها خواهد شد.
6 – فرم دهی ونیر
دندانپزشک در این مرحله با لایه گذاری (تکرار فرآیند قرار دادن مواد و سفت کردن آن روی دندان) و فرم دهی، به آرامی و با دقت روکش کامپوزیتی دندان شما را شکل می دهد.
فرم دهی کامپوزیت ونیر مهم ترین مرحله از مراحل انجام ونیر کامپوزیت دندان است و در اصلاح طرح لبخند شما نقش بسزایی دارد. لذا دقت، ظرافت و تجربه دندانپزشک در این مرحله بسیار مهم است.
دندانپزشک باید بتواند با لایه گذاری صحیح و فرم دهی دقیق با مهارت تمام عیوب ظاهری دندان را پوشش دهد.
اگر دنبال دندانپزشک در شهر کرج هستید با ما تماس بگیرید
7 – سفت کردن کامپوزیت
با اتمام کار فرم دهی و بدست آمدن شکل نهایی و مطلوب ونیر کامپوزیت دندان، دندانپزشک مواد را با نور لیزر سفت می کند. بدین ترتیب پیوند کامل و قوی بین دندان و مواد کامپوزیتی ایجاد می شود. هر دندان تقریبا 10 تا 40 ثانیه در معرض نور لیزر قرار می گیرد.
8 – پولیش کردن
پس از اتمام مراحل بالا، برای زیباسازی و شفافیت روکش های کامپوزیتی، ونیر کاموزیت باید پولیش شود. پولیش کامپوزیت دندان با استفاده از دیسک یا نوارهای سمباده ای صورت می گیرد. پولیش علاوه بر صاف و صیقلی کردن دندان می تواند تا حدودی زوایای هر دندان را نیز اصلاح کند.
با پایان یافتن این مراحل شما می توانید به مدت طولانی از داشتن دندان هایی مرتب و لبخندی زیبا لذت ببرید.
کلام آخر
ونیر کامپوزیت دندان روشی فوق العاده برای اصلاح طرح لبخند و داشتن دندان هایی مرتب و یکدست است. با استفاده از این روش می توانید عیوب ظاهری دندان را پوشش داده و دندان هایی منظم تر و سفیدتر داشته باشید.
برای نصب ونیر کامپوزیت نیازی به بی حسی محیط دهان و اطراف دندان نیست، مینای دندان تراشیده نشده و آسیبی به دندان طبیعی وارد نمی شود. با این حال موفقیت این روش به مهارت، تجربه و تخصص دندانپزشک بستگی دارد. برای ونیر کامپوزیت دندان های خود و داشتن لبخندی جذاب به دندانپزشک ماهر و باتجآیا این مطلب برای شما مفید است؟
اگر شما نیز قصد اصلاح طرح لبخند خود با کمک را دارید، حتما یکی از سوالات و دغدغههای مهم شما این است که مراحل کامپوزیت دندان چگونه است؟
آیا نحوه کامپوزیت کردن دندان سخت است؟ در چه مدت زمانی، ونیر روی دندانها نصب میشود؟
در مراحل ابتدایی این درمان باید چه نکات مهمی در نظر گرفته شوند؟
در این مقاله مختصر و مفید پاسخ تمام این سوالات را بیان کرده ایم، همچنین به طور دقیق روش انجام کامپوزیت دندان را شرح داده ایم. با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید.
برای انجام کامپوزیت دندان به چند جلسه نیاز است؟
به طور معمول برای نصب کامپوزیت برای هر دو فک به یک جلسه حدود ۴ ساعته نیاز است. با این وجود این احتمال وجود دارد که فرد نیاز داشته باشد دفعات بیشتری به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند.
معمولا تمام افراد یک جلسه مجزا را برای ویزیت و مشاوره اولیه ترتیب میدهند. وجود پوسیدگیهای دندان و بیماریهای لثه که در این جلسه تشخیص داده میشود، تعیین کننده این است که فرد برای درمان مشکلات دهان و دندان خود قبل از انجام کامپوزیت به چه تعداد جلسه درمانی نیاز دارد.
همچنین برخی از افراد تمایل دارند کامپوزیت برای فک بالا و پایین خود را در جلسات مجزایی انجام دهند.
بنابراین در صورت وجود تمام شرایط مطلوب کامپوزیت دو فک در یک جلسه ۴ ساعته به اتمام میرسد.
نحوه انجام کامپوزیت دندان
بیشتر اوقات، مراحل انجام ونیر کامپوزیت برای افراد مشابه میباشد، اما در مواقعی ممکن است، تفاوتهای جزئی وجود داشته باشند. برای افرادی که دچار پوسیدگی های دندان هستند، قبل از نصب ونیر کامپوزیت، دندانپزشک باید به ترمیم پوسیدگی دندانها بپردازد و بدون بر طرف کردن مشکلات دندان نمیتوان کامپوزیت دندان را انجام داد. در ادامه مقاله مراحل انجام کامپوزیت به طور کامل بررسی شده است:
- مشاوره اولیه
اولین قدم برای انجام این درمان زیبایی در دندانپزشکی مشاوره میباشد. در این مرحله بررسی میشود که آیا این روش برایتان گزینه مناسبی است یا خیر.
این کار با کمک معاینه فیزیکی دهان و دندان و عکسهای رادیولوژی انجام میگیرد.
در این شرایط اگر فرد دچار پوسیدگی دندان و یا بیماریهای لثه باشد، در ابتدا باید برای درمان این مشکلات اقدام گردد و پس از به دست آوردن سلامت کامل دهان و دندان به نصب کامپوزیت پرداخته میشود.
- آماده سازی دندانها
آماده سازی برای برقراری پیوند محکم بین مینای دندان و کامپوزیت میباشد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
برای این کار دندانپزشک، دندانها را از ذرات غذا، پلاک دندان و جرم پاکسازی میکند. در صورت نیاز باید تراش بسیار جزئی روی مینای دندان زده شود تا مواد کامپوزیت بتوانند روی دندانها نصب شوند.
- انتخاب رنگ
در این مرحله با کمک سایه رنگ موجود از برندهای متفاوت کامپوزیت دندان به انتخاب رنگ مناسب برای فرد پرداخته میشود. برای این انتخاب نکات مهمی باید در نظر گرفته شوند که در عنوانهای بعدی شما را با این نکات نیز آشنا خواهیم کرد.
- اسید شویی سطح دندان
این مرحله برای آماده ساختن دندان، به جهت پیوند مناسب با رزین کامپوزیت انجام میگیرد. دندانپزشک برای این کار، ابتدا یک کاندیشنر که به ژل شباهت دارد را درون سرنگ کوچکی میریزد. به طور معمول این ژل حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک میباشد. پس از ۱۵ ثانیه قرار گرفتن کاندیشنر روی دندان، دندانپزشک دهان را کامل شستشو میدهد. بعد از اتمام این مرحله، دندانها آمادگی کامل برای برقراری پیوند با رزین کامپوزیت را پیدا میکنند.
- اعمال عامل پیوند دهنده کامپوزیت
در این مرحله دندانپزشک به کمک اپلیکاتور یا یک برس کوچک، مایع مورد نظر را به صورت یک لایه نازک بر روی دندانها قرار میدهد. در ادامه برای فعال کردن کاتالیستهای موجود در مایع، از نور لیزر استفاده میکند که حدود ۱۰ الی ۲۰ ثانیه بعد آنها سفت میشوند. پس از آن، دندانپزشک به ادامه مراحل انجام کامپوزیت دندان میپردازد.
- فرم دهی رزین کامپوزیت
مهمترین مرحله کاشت کامپوزیت دندان، فرم دهی آن میباشد که به مهارت و تجربه دندانپزشک بستگی دارد. در این مرحله، دندانپزشک به لایه گذاری رزین کامپوزیت، فرم دهی آنها و ایجاد یک پیوند شیمیایی بین لایه کامپوزیت و مایع مرحله قبل (عامل پیوند دهنده) میپردازد. دندانپزشک باید با مهارت کافی، عیوب ظاهری دندان را به کمک ونیر پوشش دهد تا پس از اتمام کار، ظاهری زیبا و بی نظیر برای دندانهای بیمار ایجاد گردد.
- سفت کردن کامپوزیت دندان
در ادامه مرحله قبل، بعد از رضایت دندانپزشک از فرم دهی و نحوه قرار گیری کامپوزیت، با لیزر آنها را روی دندان سفت میکند. در صورتی که دندانپزشک رضایت کافی نداشته باشد، میتواند با قرار دادن لایه دیگری روی رزین کامپوزیت، شکل مطلوب را به دست آورد. قرار گرفتن هر دندان زیر نور لیزر حدود ۱۰ تا ۴۰ ثانیه میباشد. در انتهای این مرحله حدود ۲ میلی متر ضخامت هر دندان افزایش مییابد.
- پولیش کردن کامپوزیت
پس از لایه گذاری کامپوزیت و سفت شدن آنها روی دندان، دندانپزشک به پولیش کردن دندانها میپردازد. این مرحله برای زیبا ساختن کامپوزیت و شفافیت آنهاست. در واقع در مرحله پولیش دندان، دندانپزشک سعی میکند ظاهر کامپوزیت را همانند دندانهای طبیعی کند که این کار به کمک نوارهای سمباده و دیسکها انجام میگیرد. در این قسمت، بیمار وضعیت دندانهای خود را در آینه میبیند و اگر نیاز به اصلاح قسمتهای جزئی وجود داشت، از دندانپزشک خود میخواهد که موارد مورد نظر را اصلاح نماید.
- ارزیابی نحوه گاز زدن بعد از کاشت کامپوزیت
به جهت اینکه بعد از کاشت کامپوزیت، بیمار دچار مشکلاتی در نحوه گاز زدن و جویدن غذا نشود، دندانپزشک در مطب به بررسی آن میپردازد تا اگر مشکلی وجود داشت، به کمک پولیش و ترمیم برطرف شود. ارزیابی این موضوع به کمک کاغذهای کربنی که بین دندانهای بیمار قرار داده میشود، انجام میگیرد. به این صورت که بیمار به وسیله دندانهای خود، به دو سمت کاغذ کربنی فشار وارد میکند. اهمیت این مرحله برای این است که بعد از کاشت کامپوزیت بیمار بتواند از کامپوزیت، همانند دندانهای طبیعی خود استفاده داشته باشد.
فیلم مراحل کامپوزیت دندان
نکات مهم در هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت
در هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت، نکات مهمی وجود دارند که دندانپزشک و بیمار باید به آنها توجه داشته باشند. در ادامه به بررسی این نکات میپردازیم:
- نوری که جهت سفت کردن کامپوزیت مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند بر روی نتایج رنگ تاثیر گذار باشد. به همین دلیل دندانپزشک باید در انتخاب رنگ آن دقت کافی را داشته باشد.
- رنگ ونیر کامپوزیت زیر نور لامپ، ممکن است به رنگ زرد و یا سفید متفاوت دیده شود. به همین جهت دندانپزشک باید سایه مناسب برای کامپوزیت دندان را انتخاب نماید تا رنگ آن با رنگ دندانهای طبیعی انطباق داشته باشد.
- به دلیل اینکه در طول مراحل این درمان، دهان بیمار کاملا باز است، دهان خشک میشود. خشکی دهان میتواند باعث روشنتر و سفیدتر دیده شدن دندانها باشد. معمولا ۳۰ دقیقه اول بهترین زمان انتخاب رنگ است، بنابراین بیمار در ابتدای کار بهتر است نظرات دندانپزشک را جدی بگیرد.
- برای انجام کامپوزیت دندان، بیمار نباید آرایشی روی لبهای خود داشته باشد و همچنین نباید از زیور آلات روی گردن و گوش استفاده شود، زیرا سایه آنها میتواند بر روی انتخاب رنگ تاثیر داشته باشد.
علل استفاده از تکنیک لایه گذاری
از این تکنیک برای کنترل سفت شدن هر لایه کامپوزیت استفاده میشود.
به همین دلیل دندانپزشک میتواند شکل، ضخامت و نحوه سفت شدن هر لایه را به خوبی کنترل کند. انجام این مرحله از نظر شفافیت، رنگ و زیبایی تاثیر بسزایی در نتیجه کامپوزیت دارد.
به علت انقباض مجزای هر لایه، دندانپزشک تا به دست آوردن نتیجه مورد نظر میتواند انقباض ایجاد شده را با قرار دادن لایه دیگری جبران کند. این انقباض در سطح میکروبی رزین کامپوزیت به شرینکیج پلیمریزاسیون معروف میباشد.
پاسخ به سوالات پر تکرار شما
- آیا پولیش ونیر کامپوزیت درد دارد؟
برای پولیش دندان، دندانپزشک از ابزار خاصی که در آنها سمباده تعبیه شده است، استفاده میکند. درهنگام لرزش این ابزار، ممکن است احساس ناخوشایندی به بیمار دست دهد، اما به طور کلی پولیش دندان برای بیمار دردی به همراه ندارد.
- آیا اسید شویی قبل از کاشت ونیر کامپوزیت درد دارد؟
در مرحله اسید شویی، دندانپزشک به بیمار عینک محافظ میدهد تا به چشمهای بیمار آسیبی وارد نشود. اما در حین اسید شویی هیچ گونه احساس دردی برای بیمار وجود نخواهد داشت. حتی در صورتی که قسمتی از کاندیشنر روی لثه باقی بماند، هیچ آسیبی به لثه وارد نمیکند. احتمال دارد بیمار به دلیل ریختن مقداری کاندیشنر روی زبان، احساس تلخی یا ترشی داشته باشد.
- آیا نحوه نصب کامپوزیت روی دندان به بیهوشی نیاز است؟
هیچ نیازی به استفاده از بیهوشی در این روش نیست. لازم به ذکر است که از بی حسی موضعی نیز در تمام موارد و برای تمام افراد استفاده نمیگردد، زیرا این روش بسیار ساده و بدون درد است.
چه مواردی تعداد جلسات کامپوزیت دندان را افزایش میدهند؟مراجعه به دندانپزشکی آن هم زمانی که نمی دانید چه اتفاقی می افتد می تواند بسیار دلهرهآور باشد! به احتمال زیاد سوالات بیپاسخ زیادی وجود دارد که وقت آن را نداشتید که از دندانپزشک خود بپرسید، مثل چقدر طول خواهد کشید؟ آیا درد خواهد داشت؟ رویه چیست؟ در واقع، کامپوزیت چیست؟
اما هرچه کامپوزیت دندان را بیشتر درک کنید، بیشتر متوجه خواهید شد که جای نگرانی وجود ندارد و سرراست و ساده است. اگر به دنبال مطلب جامعی هستید که توضیح دهد کامپوزیت چیست و به رایج ترین سؤالات شما در این زمینه پاسخ دهد، جای درستی آمده اید. پس در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا ضمن معرفی کامپوزیت، با تماشای فیلم مراحل کامپوزیت دندان، به این سوال همیشگی پاسخ دهیم که کامپوزیت دندان چگونه است؟!
مشاوره تخصصی و رایگان کامپوزیت دندان
بهترین برند کامپوزیت، ضمانت نامه کتبی و پرداخت اقساطی
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت دندان یکی از انواع ترمیم های دندان است که زیبایی را به دندان های شما هدیه می کند. پر کردن کامپوزیت می تواند یکپارچگی دندان شما را پس از تحمل آسیب ناشی از حفره ها، جراحات یا بازگرداند. نکته جالب توجه اینجاست که این نوع ترمیم دندان می تواند با رنگ دندان های طبیعی شما مطابقت داشته باشد و به همین دلیل هم ظاهر و عملکرد دندان شما بدون اینکه شخص دیگری بداند به حالت اولیه خود برمی گردد.
بیشتر بدانید :
بگذارید خیلی ساده از نحوه کاشت کامپوزیت شروع کنیم! کامپوزیت یک ماده رزین به رنگ دندان است، در واقع بهتر بگویم دو جزء اصلی با هم مخلوط شده اند، یک رزین و یک پرکننده. کامپوزیت به عنوان یک ماده ضخیم و شبیه پلاستین در لوله قرار می گیرد که می توان برای مناطقی که به استحکام نیاز دارند یا به عنوان مایعی که می توانید برای دندان های جلو استفاده کنید، از آن بهره برد. نسبت های این رزین و پرکننده همان چیزی است که ویسکوزیته را تعیین می کند و زیبایی این موضوع به این است که می توان از آن برای بسیاری از موارد مختلف استفاده کرد.
این کامپوزیت ها در سایه ها و یا بهتر بگوییم رنگ های مختلفی وجود دارند و به همین دلیل می توان آن را برای تمام دندان ها با هر رنگی استفاده کرد. دندانپزشک می تواند مانند هنرمندی که رنگ ها را با هم مخلوط می کند، این رنگ ها را با هم مخلوط کرده و رنگ نهایی کامپوزیت را با دندان شما کاملاً مطابقت دهد.
قبل از اینکه کامپوزیت در دهان شما گذاشته شود، معمولاً مانند بتونه پلاستیکی است و پس از آن که در دهان قرار گرفت و پس از اتمام کار، کاملاً شبیه دندان می شود و هنگامی که در دهان قرار می گیرد، ممکن است حتی متوجه وجود آن نشوید!
پرکننده های کامپوزیتی همه کاره های فوق العاده ای هستند! می توان از آنها برای پر کردن دندان پوسیده، ثابت کردن براده روی دندان های جلویی، ترمیم دندان های فرسوده در اثر ساییدگی یا فرسایش، ایجاد روکش های زیبا یا چسبندگی لبه برای تغییر شکل یا اندازه دندان های فاصله دار یا ناقص استفاده کرد. آنها همچنین یک جایگزین عالی برای جایگزینی آمالگام یا ماده مخلوط دندانی نیز هستند. اگر می خواهید بدانید که چگونه مراحل کامپوزیت دندان می تواند دندان شما را زیباتر کند، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
فیلم مراحل کامپوزیت دندان را از دست ندهید! توضیحات کامل و جامع (مشاهده فیلم ابتدای مقاله)
فرآیند کامپوزیت دندان نسبتاً ساده است و میتوان آن را در یک جلسه نیز به پایان رساند:
- مرحله اول: انتخاب رنگ کامپوزیت
- مرحله دوم: مشورت با بیمار
- مرحله سوم: ترمیم دندان قبل از کامپوزیت
- مرحله چهارم: ایزوله کردن ناحیه کار
- مرحله پنجم: اسید شویی سطح دندان قبل از کامپوزیت
- مرحله ششم: تمیز کردن دندان قبل از کامپوزیت
- مرحله هفتم: قرار دادن عامل پیوند دهنده کامپوزیت
- مرحله هشتم: تکنیک لایه گذاری یا
- مرحله نهم: فرم دهی کامپوزیت
- مرحله دهم: تست گاز گرفتن با کامپوزیت
- مرحله یازدهم: پالیش کامپوزیت (پولیش)
مرحله اول: انتخاب رنگ کامپوزیت
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم کامپوزیت دندان در رنگ های متنوعی وجود دارد و برای ترمیم دندان در بهترین حالت باید یک رنگ مناسب برای کامپوزیت انتخاب شود. برای این منظور دندانپزشک از راهنمای سایه یا رنگ کامپوزیتی که دارد (این راهنمای رنگ شامل نمونه هایی از هر یک از رنگ های مختلف کامپوزیتی است که باید انتخاب کند)، استفاده می کند تا ببیند کدام رنگ با قسمتی از دندان بیمار که روی آن کار می کند بیشتر مطابقت دارد.
نکته جالب توجه اینجاست که اگر تعداد دندان هایی که نیاز به کامپوزیت دارند بالا باشد مثلاً حداقل ۱۰ دندان در فک بالا و ۱۰ دندان در فک پایین باشد، بیمار می تواند خود رنگ کامپوزیت مورد علاقه اش را انتخاب کند اما اگر تعداد کمتری از دندان های در خط لبخند باشند رنگ دندان های کناری انتخاب می شود و مشابهت با سایر دندان های دیگر از لحاظ رنگ، بر نظر و سلیقه بیمار ارجحیت دارد.
بیشتر بدانید :
در اولین مراحل کامپوزیت سرامیکی، هر نمونه رنگ را در کنار دندان نگه می دارند و رنگ و شفافیت آن را مقایسه می کنند. انجام این کار می تواند تا حد زیادی بر طبیعی بودن کامپوزیت تأثیر بگذارد و به همین دلیل هم یکی از مراحل مهم در نحوه انجام کامپوزیت است و به یک دندانپزشک ماهر نیاز دارد. اما بد نیست بدانید که هنگام تعیین رنگ مناسب کامپوزیت برای استفاده، مسائل مختلفی وجود دارد که می تواند نگران کننده باشد.
برای مثال نوع منبع نور انتخاب شده می تواند بر نتایج تطابق رنگ تأثیر زیادی بگذارد، بنابراین از دندانپزشک خود در مورد رنگی که قصد استفاده از آن را دارند سؤال کنید.
استفاده از نور روز یا نور مصنوعی که برای تقلید از نور روز در مطب دکتر استفاده می شود و یا انواع دیگری از نور هایی که ممکن است لبخند بیمار در آن مشاهده شود، مانند نورهای مهتابی، فلورسنت، گرم، سرد، و غیره؛ هر کدام می توانند در تعیین رنگ مناسب کامپوزیت نقش داشته باشند.
به دلیل اینکه دهان شما باید در حین انجام عمل های دندانپزشکی باز بماند، اثر کم آبی دندان معمولاً رخ می دهد و با خشک شدن دندان ها، رنگ دندان روشنتر می شود، بنابراین تطبیق دقیق رنگ گاهی غیر ممکن است.
مطالعات نشان داده اند که این اثر می تواند در کمتر از ۳۰ دقیقه رخ دهد و برخی تحقیقات میگویند که بهتر است این تطبیق رنگ را زودتر، قبل از خشک شدن دندانها و دهان انجام دهید، زیرا ممکن است بر تشخیص میزان روشنایی دندانهای شما تأثیر بگذارد.
به همین دلیل، پروتکل ارجح شامل این می شود که دندانپزشک انتخاب رنگ کامپوزیت را در ابتدای ویزیت شروع کند.
نمونه های زیادی از رنگ ها وجود دارد که دندانپزشک و بیمار می توانند آنها را برای کامپوزیت خود استفاده کنند، مثل رنگ های اوپک که تمام نور را به خودش جذب می کند و بعد آن را به چشم ما بازتاب می کند، این رنگ خیلی طبیعی نیست اما بسیار محبوب است.
از سوی دیگر رنگ های لوسنت وجود دارند که دارای عمق و حالت سه بعدی هستند مثل رنگ های متالیک؛ این نوع از رنگ های کامپوزیت درخشندگی بیشتری دارند و نزدیک تر به رنگ طبیعی دندان هستند.
مرحله دوم: مشورت با بیمار
در این مرحله پزشک در رابطه با ظاهر و فرم کامپوزیتی که قرار است اعمال شود با بیمار مشورت کرده و نظر او را جویا می شود. برای مثال در رابطه با سطح دندان که مواج باشد یا خیر، یا ارتفاع دندان ها نسبت به یکدیگر. بعد از مشورت با بیمار و به توافق رسیدن پزشک و بیمار دندانپزشک وارد مراحل اجرایی می شود.
مرحله سوم: ترمیم دندان قبل از کامپوزیت
در این مرحله از مراحل کامپوزیت دندان، دندان تراش خورده و ترمیم می شود. این مرحله معمولاً شامل پیرایش و تراش خوردن سطح برخی از دندان ها است. برخی از دندانپزشکان برای راحت نگه داشتن بیمار از یک ماده بی حس کننده استفاده می کنند. اگر دندان نیاز به درمان های زیبایی داشته باشد، تراش کمی یا حتی بدون تراش انجام می شود. دندانپزشک با چسباندن کامپوزیت روی مینا و تغییر شکل دندان، دندان را ترمیم می کند و همچنین اگر دندان دارای نواحی پوسیده باشد، دندانپزشک مینای دندان شما را سوراخ کرده و قسمت پوسیده دندان شما را بر می دارد.
مرحله چهارم: ایزوله کردن ناحیه کار
در این مرحله باید ناحیه لبخند یا ناحیه کار را از معرض بزاق یا رطوبت داخل دهان ایزوله کرد تا دندانپزشک بتواند موارد را در ناحیه مورد نظر قرار دهد. فراموش نکنید که یک کامپوزیت موفق به اجرای اصولی و درست تکنیک نیاز دارد بنابراین این ناحیه با ابزارهای مختلفی که دندانپزشک در اختیار دارد به خوبی ایزوله می شود تا کامپوزیت با روش اصولی انجام شود.
مرحله پنجم: اسید شویی سطح دندان قبل از کامپوزیت
در این مرحله آماده سازی سطح دندان یا کاندیشن اتفاق می افتد و دندانپزشک فرآیند را با خارج کردن یک نرم کننده دندان اسیدی شروع می کند و بدین ترتیب اسید شویی سطح دندان صورت می گیرد که جزو مراحل قبل از کامپوزیت به شمار می رود. نرم کننده های دندان حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک هستند و همین عامل هم طعم آنها را ترش و تلخ می کند. این نرم کننده باید حداقل ۱۵ ثانیه روی ناحیه مورد نظر بماند و سپس کاملاً شستشو شود. این کار باعث می شود دندان شبیه یک شیشه حک شده به نظر برسد.
مرحله ششم: تمیز کردن دندان قبل از کامپوزیت
بعد از اسیدشویی سطح دندان باید تمیز و شسته شده باشد تا از اتصال قوی کامپوزیت در مراحل بعدی اطمینان حاصل شود، بنابراین آماده سازی دندان با تمیز کردن سطح دندان شروع می شود. این کار هرگونه لکه، پلاک، جرم یا زباله را از سطح دندان از بین می برد.
بیشتر بدانید :
مرحله هفتم: قرار دادن عامل پیوند دهنده کامپوزیت
دندانپزشک به وسیله اپلیکاتور مقدار کمی پلاستیک مایع یا عامل پیوند دهنده کامپوزیت را روی ناحیه اچ شده یا اسیدشویی شده دندان می مالد. باندینگ ها با توجه به شرایط دندان ها و تکنیک مورد استفاده انتخاب شده و به وسیله اشعه ماورابنفش به نام سفت می شود.
در واقع اسید دندان را دچار تخلخل هایی می کند و باندینگ با فرو رفتن داخل این تخلخل ها واسطه ای بین کامپوزیت و دندان می شود.
هنگامی که ماده باندینگ روی سطح دندان قرار گرفت، دندانپزشک آن را به مدت ۱۰ تا ۲۰ ثانیه در معرض لایت کیور قرار داده و بدین ترتیب این نور باعث تحریک کاتالیزور در عامل پیوند دهنده می شود. این عامل باعث سخت شدن عامل و ایجاد پیوند میکرومکانیکی با سطح دندان شده و در نتیجه استحکام بهتر و بیشتر کامپوزیت می شود.
مرحله هشتم: تکنیک لایه گذاری یا لیرینگ
در این مرحله دندانپزشک شروع به لایه بندی مواد کامپوزیت در دندان شما می کند. دندانپزشک از یک نور برای درمان پر کردن کامپوزیت استفاده کرده و آن را ثابت می کند. از آنجایی که کامپوزیت به صورت لایهای اعمال می شود، قبل از رفتن به لایه بعدی، از نور برای آماده سازی هر لایه استفاده می شود.
بیشتر بدانید :
همانطور که می دانید دندان ما از لایه های مختلفی تشکیل شده و کامپوزیت با روش لایه بندی این امکان را به دندانپزشک می دهد که کامپوزیت را به صورت لایه به لایه و دقیقاً مطابق لایه های دندان تقلید کند، یعنی با همان بازتاب نور و رنگ و این تکنیک باعث می شود که کامپوزیت دندان فوق العاده طبیعی و زیبا باشد.
در سالهای اخیر، تکنیک لایه گذاری یا لیرینگ کامپوزیت توسط پزشکان مختلف با هدف دستیابی به ترمیم طبیعیتر مورد حمایت قرار گرفته و ماهیت این تکنیک ها نیز مشابه است، ساختار دندان از دست رفته را لایه به لایه با استفاده از مواد کامپوزیتی با شدت رنگ های مختلف بازسازی می کنند.
مرحله نهم: فرم دهی کامپوزیت
نحوه انجام کامپوزیت به این صورت است که دندانپزشک معمولاً عمداً دندان را ترمیم کرده و برای این کار از مته خود برای برش دادن آن به شکل مناسب استفاده می کند. در این مرحله از مراحل کامپوزیت دندان فاصله دار، حتی می بینیم که دندانپزشک بنا به خواسته بیمار، فاصله بین دندان های او را هم پر می کند. همانطور که دندانپزشک کامپوزیت را فرم دهی می کند، از سنگ های پولیش، فرز، دیسک و نوار های ریزتر استفاده می کند تا زمانی که پولیش بسیار صاف و براقی به دست آید.
در این مرحله می توانید انتظار داشته باشید که دندانپزشک شما یک آینه به شما بدهد و نظر شما را بخواهد زیرا ممکن است دندانپزشک و دستیار او از زاویه کمی متفاوت به دندان شما نگاه کنند و هر یک ممکن است متوجه چیزی شود که دیگران نمی بینند اما این دندان شماست و نظر شما بیشترین اهمیت را دارد.
مرحله دهم: تست گاز گرفتن با کامپوزیت
در این مرحله از مراحل کامپوزیت دندان، حتی اگر قرار دادن باندینگ دندان کامل شده است، هنوز هم برای دندانپزشک بسیار مهم است که نحوه قرار گرفتن دندان های بیمار روی هم را بررسی کند. در واقع تست گاز گرفتن با کامپوزیت به این معناست که آنها باید ارزیابی کنند که چگونه دندان های بیمارشان به هم نزدیک می شوند و آیا ترمیم هایی که اخیراً انجام دادهاند با این حرکت تداخل دارد؟ یکی از راه های این تست، تست گاز گرفتن با کامپوزیت از طریق کاغذ کربن است.
تست کاغذ کربن
یکی از راه های گرفتن این تست، این است که دندانپزشک از نوار نازکی از جنس کربنی استفاده کند به این صورت که آن را بین دندان های بیمار قرار داده و بیمار هم دندان های خود را به آرامی ببندد و سپس با انجام حرکتی رفت و برگشتی کاری کند که دندان های خود را روی هم بکشد.
کاغذ کربنی با نشان دادن علامت هایی از روی نقاطی که دندان های مخالف بیمار با هم تماس دارند، دندانپزشک را از این موضوع آگاه می کند که آیا فرم دندان جدید مناسب است یا خیر. فراموش نکنید که این مرحله واقعا در نحوه کاشت کامپوزیت مهم است و متأسفانه در زمانی رخ می دهد که فک شما سفت و خسته و احتمالاً بی حس شده است اما باید به دستورات دندانپزشک خود گوش دهید و بهترین کار را انجام دهید
در واقع درست انجام دادن این تست در این مرحله می تواند شما را از مراجعه دوباره به مطب دندانپزشک خود نجات دهد!
بیشتر بدانید :
مرحله یازدهم: پالیش کامپوزیت (پولیش)
دندانپزشک دندان را شکل داده و کانتور می کند، سپس آن را به وسیله دیسک های کاغذی پولیش می دهد. در نهایت در این مرحله با مقایسه دندان ها با یکدیگر آنها را متقارن و یکنواخت کرده و سطح دندان ها را با هم تراز می کند. اقدامات نهایی در ترمیم دندان می تواند علت اصلی تفاوت بین یک بیمار خندان و بیمار ناراضی باشد! به همین دلیل هم انجام پولیش کامپوزیت یکی از مهم ترین مراحل کامپوزیت سرامیکی است. هنگام قرار دادن ترمیم های کامپوزیت مستقیم، صیقل دادن مواد برای دستیابی به درخشندگی واقعی، هدف اصلی یک دندانپزشک است و استفاده از یک سیستم پولیش کامپوزیت تخصصی می تواند به تحقق این امر کمک کند.
بیشتر بدانید :
لازم به ذکر است که در برخی موارد دندانپزشک تشخیص می دهد که مرحله را در جلسه بعدی مراجعه بیمار انجام دهد چرا که احتمال دارد بیمار بعد از خروج از کلینیک تصمیم بگیرد فرم کامپوزیت خود را تغییر دهد یا جزئیات آن را اصلاح کند از سوی دیگر خستگی چشم دندانپزشک بعد از انجام این مراحل نیز مزید بر علت است.
بیشتر بدانید :
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
درمان های پیش نیاز انجام کامپوزیت
یکی از نکاتی که قبل از انجام کامپوزیت دندان باید به آن توجه کنید انجام مراحل قبل از کامپوزیت دندان است. در ادامه با برخی از این اقدامات آشنا می شویم:
بیشتر بدانید :
۱. انجام آزمایش های مورد نیاز
در این مرحله بیمار باید آزمایش ها و تست هایی را به دندانپزشک ارائه کند تا ثابت کند منعی برای انجام کامپوزیت ندارد. گاهی افراد با چشم پوشی از انجام این آزمایش ها به دندان و لثه خود آسیب های جدی وارد می کنند.
۲. جرم گیری قبل از کامپوزیت
یکی دیگر از کارهایی که قبل از انجام کامپوزیت نیاز است، جرم گیری دندان قبل از کامپوزیت است و پس از رفع التهابات دندان و تمیز شدن سطح دندان و لثه ها می توان اقدام به کامپوزیت دندان کرد.
۳. درمان پوسیدگی
پوسیدگی دندان هایی که در خط لبخند قرار دارند باید قبل از ترمیم های زیبایی رفع و درمان شوند.
۴. بلیچینگ قبل از کامپوزیت
زمانی که رنگ دندان شما با رزین کامپوزیت مطابقت داشته باشد و یا دندان های بسیار تیره ای داشته باشید، نیاز به بلیچینگ یا سفید کردند دندان قبل از کامپوزیت دارید. بدین ترتیب دندان های شما در سفیدترین حالت خود قرار می گیرند و دندانپزشک رنگ کامپوزیت را با توجه به رنگ دندان های سفید شده شما انتخاب می کند.
۵. جراحی لثه
برخی از بیماران لبخند لثه ای یا همان گامی اسمایل دارند، دندان های این افراد هنگام لبخند زدن کوتاه تر دیده می شود و لثه ها هنگام لبخند زدن مشخص می شوند. در این موارد با تشخیص دندانپزشک عمل لیفت لثه برای این افراد انجام می شود، در این عمل لثه ها عقب می رود و سپس کامپوزیت برای آنها انجام می شود.
مدت زمان انجام کامپوزیت دندان
دندانپزشک شما معمولا می تواند این عمل را در یک ویزیت به پایان برساند. به طور کلی، مراحل کامپوزیت دندان حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان می برد. یکی از عواملی که روی زمان لازم برای تکمیل این ترمیم دندان نقش دارد، میزان پوسیدگی دندان پر شده است.
سوالات متداول در نصب کامپوزیت دندان
۱. ماندگاری کامپوزیت چقدر است؟
همه چیز در زندگی تاریخ انقضا دارد و کامپوزیت نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما به طور کلی، طول عمر پرکننده کامپوزیت بین ۵ تا ۷ سال طبیعی است، اما گاهی شاهد دوام بسیار بیشتر از این نیز هستیم. لازم به ذکر است که می توان کامپوزیت را به راحتی تعمیر کرد و این بدان معناست که اگر یک قطعه شکسته شود، میتوان به سادگی آن را جایگزین کرد.
۲. آیا کامپوزیت خطرناک است؟
برخی از افراد در مورد ایمنی پرکردگی های کامپوزیت ابراز نگرانی کرده اند، به ویژه در مورد احتمال اینکه ماده کامپوزیت ممکن است سیتوتوکسیک باشد یا برای سلول های بافت های اطراف دندان مضر باشد. اما مطالعات نشان داده که این نگرانی ممکن است بیشتر مربوط به دندان های پر کرده با رنگ تیرهتر به دلیل استفاده از واحد نوری مورد استفاده برای سختکردن پرکننده باشد. اگر نگرانی از این بابت دارید، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید :
۳. آیا برداشتن کامپوزیت به دندان آسیب می رساند؟
از آنجایی که نیازی به برداشتن هیچ یک از ساختار طبیعی دندان شما نیست، اما جای نگرانی نیست زیرا مواد کامپوزیت را می توان بدون آسیب به مینای دندان برداشت.
۴. مراحل کامپوزیت دندان را به صورت خلاصه و کلی نام ببرید.
- معاینه دندان ها
- رفع مشکلات دندان
- انتخاب رنگ کامپوزیت
- آماده سازی دندان ها
- نصب کامپوزیت
- پولیش دندان
۵. کامپوزیت دندان چقدر طول می کشد؟
معمولا تمام مراحل کامپوزیت در یک جلسه به اتمام میرسد. مگر این که دندان ها نیاز به رفع پوسیدگی و ترمیم داشته باشند.
۶. آیا پرداخت اقساطی برای دندان در دارید؟
بله. شرایط برای متقاضیان فراهم شده و کاملا شرایط شناور و منعطفی در نظر گرفته شده است. برای جزئیات بیشتر
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با بهترین دندانپزشک در کرج تماس بگیرید
در آخر
کامپوزیت دندان یکی از بهترین درمان های ترمیمی است که راه حلی برای آسیب های جزئی یا شکاف در دندان ها ارائه می دهد. در واقع مراحل کامپوزیت دندان معمولاً برای پرکردن شکستگی ها یا شکاف های بین دندانها یا برای رفع تغییر رنگ انجام می شود. این روش بسیار طبیعی است و رنگ رزین با دندانهای شما مطابقت دارد، بنابراین به نظر میرسد که بخشی طبیعی از دندان است. کامپوزیت می تواند به شما کمک کند لبخندی زیبا به دست بیاورید. اما نظر شما چیست؟ آیا کامپوزیت را راه حل مناسبی برای رفع نواقص دندان و زیبایی بیشتر آن می دانید؟
در صورتی که دارای پوسیدگیهای دندانی و بیماریهای لثه باشید، برای درمان اینگونه مشکلات نیاز به مراجعات بیشتری به مطب دندانپزشکی دارید.
همچنین نداشتن تخصص و مهارت دندانپزشک، ممکن است سبب شود شما نیاز به مراجعه مجدد به مطب برای رفع برخی از مشکلات به وجود آمده شوید.
منبع: best Dentist youtube