برترینهای کسب و کارعمومی

انتخاب سایز وارنیش حرارتی رابطه بین سایز و اندازه وارنیش

وارنیش چیست؟

این پوشش حرارتی معمولا از جنس پُلی‌­اُلِفین (Polyolefin) تولید می‌شود. پُلی­‌ اُلِفین یک نوع پلیمر است که در معرض حرارت در یک راستا منقبض می‌شود. به همین دلیل وارنیش حرارتی را به صورتی تولید می‌کنند که هنگام گرم شدن تنها به صورت شعاعی و نه در راستای طول جمع شود. میزان انقباض هیت شرینک لوله‌­ای بین یک دوم تا یک ششم قطر آن است.

انواع هیت شیرینک

بر اساس کاربری­‌های مختلف کنترل از راه دور مهراد کیت ، وارنیش را از متریال‌های متفاوت و در ابعاد متنوع تولید می‌کنند.   نوع اول از جنس الاستومر است که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و در دماهای پایین نیز قابل استفاده است. دمای کاری این جنس از وارنیش بین -70 تا 150 درجه سانتیگراد است. این ماده در برابر ساییدگی مقاومت خوبی دارد، همچنین در برابر بسیاری از مواد شیمیایی مانند گازوئیل و بنزین نیز مقاوم است. نسبت جمع شوندگی این نوع از وارنیش به طور معمول 2:1 است. نوع دیگر از پوشش‌­های حرارتی سیم از جنس اتیلن پروپیلن فلوئورینه (FEP) تولید می‌شود که یک جایگزین ارزان قیمت برای PTFE است. ویژگی بارز این متریال مقاومت بسیار زیاد در برابر گرما و سرمای شدید و پرتو فرابنفش است.

علاوه بر تمام این ویژگی ها، وارنیش پلی‌­الفین در رنگ‌­های مختلف و حتی شیشه‌­ای قابل تولید است که امکان کدگذاری رنگی سیم ها را فراهم می‌کند. البته رنگ­های دیگر این نوع متریال (به جز مشکی) در برابر پرتو فرابنفش مقاومت کمتری دارند، به همین علت در کاربردهای فضای باز توصیه می‌شود از وارنیش مشکی استفاده شود. دمای جمع شوندگی وارنیش لوله‌­ای پُلی­‌اُلِفین در دمای 143 درجه سانتیگراد است. هیت شرینک پلی­‌الفین در این دما با ضریب 2:1 در راستای قطر خود منقبض می‌شود. البته این نسبت در وارنیش با خلوص بالا تا حدود 3:1 نیز افزایش می یابد. وارنیش حرارتی پلی الفین در کنار تمامی موارد فوق وارنیش از جنس PVC، پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF)، سیلیکون، PTFE و ویتون (Viton)  نیز تولید می­شود که در کاربردهای خاص و با هدف تامین ویژگی های متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد.

وارنیش PVC برای پوشش باتری لیتیم یون علاوه بر کاربرد عایق سازی اتصالات، نوع خاصی از هیت شرینک وجود دارد که قابلیت برقراری اتصال و لحیم کاری سیم ها را نیز دارد. این نوع خاص با نام  solder sleeve (وارنیش قلع دار) شناخته میشود. طراحی این نوع از هیت شیرینک خاص به این صورت است که در داخل لوله آن مقداری قلع به صورت لوله­‌ای تعبیه شده است.  در نتیجه، حرارتی که برای عایق کردن اتصال استفاده میشود همزمان باعث ذوب شدن قلع و ایجاد اتصال دو سیم خواهد بود. همچنین در دو سر این نوع وارنیش خاص، حلقه آب بند حرارتی نیز قرار میگیرد که که امکان اتصال ضد آب را فراهم میکند. به همین علت با نام وارنیش ضدآب نیز قابل تهیه است. وارنیش قلع دار ضد آب

طرز استفاده از وارنیش برای پوشش دادن محل اتصال دو سیم

در اتصال دوسیم و عایق سازی این اتصال با پوشاننده حرارتی ابتدا لازم است تا قطر سیم­های مورد نظر خود را بدانید. برای این منظور میتوانید از گیج اندازه گیری قطر سیم و یا کولیس استفاده کنید. دانستن قطر سیم به این منظور اهمیت دارد که بتوانیم اندازه مناسب وارنیش را انتخاب کنیم تا پس از برقراری اتصال پوشش دور آن در محل خود فیکس باشد و در راستای سیم حرکت نکند. اندازه گیری قطر سیم مرحله بعدی انتخاب وارنیش با قطر مناسب است. برای مشاهده اندازه وارنیش به نوشته های حک شده روی بسته بندی یا لوله آن توجه کنید. در انتخاب هیت شیرینک باید به این نکته توجه کنید که اندازه ای مناسب است که پس از جمع شدن کوچک تر از قطر سیم باشد تا بتواند کاملا روی سیم ثابت بماند.

بر اساس نکاتی که در این مقاله گفته شد نسبت جمع شوندگی وارنیش 2:1 است. یعنی به طور مثال اگر قطر یک وارنیش 10 میلیمتر باشد پس از قرار گرفتن در معرض حرارت تا 5 میلیمتر جمع خواهد شد. در نتیجه برای پوشش یک کابل یا سیم 5/5 – 6 میلیمتر مناسب است. در صورتی که تمایل ندارید که محل اتصال مشخص باشد می وانید وارنیش رنگی متناسب با رنگ سیم استفاده نمایید. انتخاب قطر مناسب پوشش حرارتی سیم پس از انتخاب سایز مناسب هیت شرینک، طول محل اتصال را اندازه گیری کنید. این طول به اضافه 1-1.5 سانتیمتر برابر است با طول وارنیش مورد نیاز شما. ساخت وارنیش حرارتی طوری انجام میگیرد که جمع شدگی آن تنها در راستای قطر باشد با این وجود ممکن است که حدود 5 تا 7 % در راستای طول نیز منقبض شود. پوشش حرارتی را به اندازه متناسب با استفاده از قیچی یا کف چین ببرید و پیش از اتصال سیم ها به یکدیگر، یکی از سیم ها را داخل وارنیش بیاندازید. برش طول مناسب هیت شیرینک

اگر قصد دارید که رشته های سیم را به یکدیگر لحیم کنید بهتر است که وارنیش را قبل از لحیم کاری از محل اتصال فاصله دهید و پس از لحیم کاری نیز مدت زمانی صبر کنید تا دمای محل اتصال پایین بیاید؛ تا وارنیش در اثر حرارت در محل نزدیک به اتصال جمع نشود. ارتباط سیم ها را به طور دلخواه برقرار نمایید و سپس هیت شیرینک را در راستای سیم حرکت دهید تا کاملا محل اتصال را بپوشاند. پوشش محل اتصال دو سیم در این مرحله لازم است تا با استفاده از منبع گرما حرارت مورد نیاز برای جمع شدن وارنیش را تامین کنید. به این منظور معمولا از سشوار صنعتی، هات ایر، فندک و یا حتی هویه استفاده می شود. اگر منبع حرارت مورد نظرتان فندک است که وارنیش را در معرض شعله مستقیم قرار می دهد باید بسیار دقت کنید زیرا که ممکن است وارنیش را کاملا بسوزاند و خاصیت ارتجاعی و پوشانندگی آن را از بین ببرد.

همچنین اگر از هویه برای فیکس کردن وارنیش استفاده میکنید توجه کنید که ممکن است اتصال زیر وارنیش نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. حرارت مناسب برای انقباض هیت شرینک اغلب روی آن درج می شود تا کاربران بتوانند در دمای مناسب از آن استفاده نمایند. برای نتیجه مطلوب منبع حرارت را در فاصله 5 الی 7 سانتیمتری محل مورد نظر بگیرید. همزمان سیم را در دست خود بچرخانید تا توزیع حرارت و جمع شدن وارنیش به صورت یکنواخت اتفاق بیفتد و حباب هوا داخل آن نماند. حرارت دادن وارنیش پس از نصب وارنیش مدت زمانی حدود 3 تا 4 دقیقه سیم را تحت خمش یا پیچش قرار ندهید تا در جای خود ثابت شود. پس از گذشت این زمان و سرد شدن محل اتصال، میتوانید سیم را در موقعیت دلخواه خود ا زاویه دهید و خم کنید. خمش محل اتصال وارنیش پس از چند دقیقه

کاربردهای دیگر پوشش جمع شونده حرارتی

این نوع از پوشش علاوه بر محیط های صنعتی، در کابردهای روزمره و خانگی نیز مورد استفاده است. مثال هایی از این مصارف الف) توضیحات: نوار حرارتی باس بار (فشار متوسط)، نوار های حرارتی مورد مصرف عمومی جهت اهداف عایق کاری محسوب می گردند. از متداول ترین موارد استفاده نوار حرارتی، به موارد ذیل می توان اشاره نمود:

    • عایق کاری زوایای باس بار ها (مثلا، خمیدگی های ۹۰ درجه) که در صورت استفاده از روکش حرارتی در آن هوا جمع می گردد
    • عایق کاری باس بار هایی که قبلا نصب گردیده، و دیگر امکان استفاده از روکش حرارتی لوله ای حول آن میسر نیست
    • عایق کاری محل تلاقی باس بار ها با یکدیگر که امکان عبور روکش حرارتی لوله ای از آن میسر نیست
    • عایق کاری اتصالات و اجسام با اشکال هندسی خاص
    • تعمیر روکش حرارتی لوله ای آسیب دیده حول باس بار
    • تعمیر غلاف بیرونی کابل آسیب دیده (آپارات کابل)
    • حفاظت از لوله های فلزی در مقابل زنگ زدگی

در اثر حرارت، علاوه بر جمع شدن و انقباض نوار حرارتی تا ۳۰ % حول جسم مورد پوشش، چسب حرارتی داخل آن روان می گردد که موجب اتصال محکم لایه های نوار به یکدیگر می شود. با توجه به خواص ویژه این چسب، چسب به باس بار و یا هر جسم دیگر مورد پوشش نمی چسبد، و تنها حلقه های نوار را به یگدیگر مستحکم می نماید، و مانع عبور هوا، رطوبت، و گرد و غبار به داخل جسم مورد پوشش می گردد.با همراه باشید تا بیشتر در رابطه با وارنیش بدانید . بنابراین، آب بندی و عایق بندی کامل جسم، با این مزیت که امکان رفع نوار پس از نصب بدون هیچ گونه اثر به جا گذاشته چسب بر روی باس بار، کابل، لوله و یا هر جسم دیگر میسر می باشد.

تعداد لایه های مورد پیچش روی هم نوار حرارتی، بسته به ولتاژ باس بار مورد عایق بندی متغیر است. معمولا، نوار ها با ۷۵ % همپوشانی حول جسم جهت عایق کاری تا سطح ولتاژ ۱۰ کیلو ولت پیچیده می گردند. لیکن، با پیچیدن سه دور نوار روی یکدیگر (نسبت هم پوشانی ۳) امکان عایق کاری باس بار تا سطح ولتاژ ۳۶ کیلو ولت بر اساس مشخصات IEC  میسر می باشد.  نوار ها در چهار عرض مختلف عرضه می گردند. عرض ۲۵ میلیمتر آن، جهت عایق کاری طول ها و باس بار های کوتاه، عرض ۵۰ و ۷۵ میلیمتر آن جهت مصارف عام عایق بندی به عنوان پر کاربرد ترین سایز ها، و عرض ۱۰۰ میلیمتر آن جهت عایق کاری طول ها و باس بار های بلند مورداستفاده قرار می گیرد. ب) مشخصات:

    • ماده تشکیل دهنده: پلی الفین انعطاف پذیر، ضد شعله، خود خاموش شونده، پیوند-متقابل (کراس لینک) شده
    • درجه حرارت کاری: ۵۵ – درجه تا ۱۰۵ + درجه سانتی گراد
    • حداقل دما جهت جمع شوندگی کامل: ۱۰۰ + درجه سانتی گراد
    • درصد جمع شوندگی: بیشتر از ۳۰%
    • رنگ: قرمز متمایل به قهوه ای(رنگ های دیگر در صورت درخواست)

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.
دکمه بازگشت به بالا