بهترین راه ساخت مسکن ارزان برای کارگران

بهترین راه ساخت مسکن ارزان برای کارگران

از نگاه کارشناسان، ساخت مسکن توسط تعاونی ها یکی از بهترین راهکارها برای خانه دار شدن آحاد جامعه است؛ زیرا در تعاونی‌ها نگاه سود آوری حاکم نیست و مسکن با قیمت مناسب و کیفیت قابل قبول و مقرون به صرفه ساخته و در اختیار متقاضیان مسکن قرار داده می شود.

به گزارش مجله زنده خبری، با توجه به آنکه مسکن نقش تأثیرگذاری در سبد هزینه‌ خانوارهای کم درآمد و محروم به ویژه کارگران دارد، از این رو استفاده از ظرفیت تعاونی‌های مسکن در ساخت مسکن ارزان می‌تواند به عنوان راهکاری موثر و مقرون به صرفه در جهت خانه‌دار شدن اقشار جامعه دنبال شود.
تعاونی‌های مسکن می توانند آورده های مردم را تبدیل به سرمایه ساخت مسکن کنند و سرمایه های پایدار را رقم بزنند.
بر اساس ماده ۱۴۹ قانون کار کارفرمایان مکلفند در جوار کارخانه یا کارگاه، خانه سازمانی برای کارگران بسازند و زمین‌های در اختیار خود را به این امر اختصاص بدهند.

بر اساس ماده ۱۴۹ قانون کار کارفرمایان مکلفند در جوار کارخانه یا کارگاه، خانه سازمانی برای کارگران بسازند و زمین‌های در اختیار خود را به این امر اختصاص بدهند.

در همین راستا، چندی قبل وزارت کار از ساخت  ۳۰۰ هزار واحد مسکن کارگری خبر داد و اعلام کرد که شرکت خانه‌سازی ساخت ۳۰۰ هزار مسکن کارگری را ظرف مدت سه سال برعهده خواهد گرفت و وزارت کار برنامه آن را به دولت ارائه خواهد کرد.

دی ماه سال گذشته علی نبیان – معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن – اعلام کرد که در قالب طرح نهضت ملی مسکن، برای ساخت مسکن کارگران اراضی دولتی به طور رایگان و ٩٩ ساله در اختیار کارگران قرار می‌گیرد.به این نحو که سازمان ملی زمین و مسکن در کنار هر کارخانه‌ای زمین داشته باشد و کارگران آن کارخانه اعلام نیاز کنند، طبق تفاهمات انجام شده این اراضی را در اختیار کارفرمایان برای ساخت مسکن کارگری قرار می‌دهد.

پیش تر مسئولان وزارت کار از مذاکره با برخی کارفرمایان شرکت‌های بزرگ برای ساخت مسکن کارگری خبر داده و گفته بودند فرایند ساخت مسکن کارگران به استقبال کارفرمایان بستگی دارد و این مساله با پیش‌شرط‌هایی از جمله سرمایه‌گذاری ۲۰ درصدی کارفرمایان همراه است.

به گفته وزیر کار،کارفرمایان و صاحبان کارخانه در سه شهر تهران، تبریز و ساوه شرایط مشارکت در ساخت مسکن را پذیرفته و اعلام کرده اند که  ۲۰ درصد آورده از جانب شرکت‌ها باشد و مابقی از طرق مختلف از جمله آورده کارگران تامین شود.احمد میدری – وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی – در روزهای اخیر درباره ساخت مسکن کارگری در کشور اظهار کرد:در بحث مسکن کارگری قبلاً اعلام کرده بودیم که اگر کارفرمایان و صاحبان واحدهای صنعتی سرمایه گذاری در ساخت مسکن کارگری را بپذیرند این فرایند آغاز خواهد شد و اکنون خبر خوب این است که کارفرمایان و صاحبان کارخانه در سه شهر تهران، تبریز و ساوه شرایط را قبول کرده و پذیرفته اند که  ۲۰ درصد آورده شرکت‌ها باشد و مابقی از طرق مختلف از جمله آورده کارگران تامین شود.

او تاکید کرد: با توجه به اینکه کارفرمایان با سهم آورده ۲۰ درصدی موافقت کرده اند، امیدواریم در جهت تولید مسکن کارگری قدم های مثبتی را برداریم.

وزیر کار از پیشنهاد تشکیل مثلث همکاری برای ساخت مسکن کارگری خبر داد و با اذعان به وضعیت ناگوار مسکن کارگری اظهار کرد:گزارش هایی که درباره وضعیت مسکن کارگری تهیه شده بسیار هشداردهنده است و این گزارش ها اراده ما را برای پیگیری موضوع تامین مسکن کارگران دوچندان کرده است.

تبدیل کاربری صنعتی اراضی به مسکونی و سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در پروژه‌های مسکن و مشارکت شهرداری ها از جمله پیشنهادات برای ساخت مسکن کارگران است.آنطور که میدری گفته، پیشنهادهای دیگری نیز برای ساخت مسکن کارگری از سوی مسئولان استانی مطرح شده که تبدیل کاربری صنعتی اراضی به مسکونی و سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در پروژه‌های مسکن و مشارکت شهرداری ها از جمله این پیشنهادات است.
 

فتح الله بیات ـ فعال کارگری ـ در گفت‌وگو با مجله زنده خبری، تامین مسکن را از دغدغه های اساسی جامعه کارگری عنوان کرده و معتقد است: در بحث تامین مسکن کارگران بهتر است تعاونی‌ها وارد ساخت و ساز شوند و به این منظور باید تعاونی‌های خوشنام که سابقه درخشانی در ساخت و ساز دارند این کار را برعهده بگیرند.

اگر قرار است مسکن کارگری با قیمت مناسب ساخته و تحویل شود، بهتر است تعاونی های مسکن کارگری تشکیل و وام مسکن ارزان به کارگران داده شود و دولت بر عملکرد آنها نظارت کند.

او می گوید کارگران برای صاحبخانه شدن دریافتی و آورده کمی دارند، بنابر این اگر قرار است مسکن کارگری با قیمت مناسب ساخته و تحویل شود، بهتر است تعاونی های مسکن کارگری تشکیل و وام مسکن ارزان به کارگران داده شود و دولت بر عملکرد آنها نظارت کند.

به گفته بیات، در تعاونی‌ها نگاه سود آوری حاکم نیست و مسکن با قیمت ارزان و کیفیت قابل قبول ساخته و در اختیار متقاضیان قرار داده می شود.

مطابق آمارها نزدیک به ۱۰ هزار تعاونی مسکن فعال در کشور وجود دارد که سهم بسزایی در خانه دار شدن آحاد جامعه داشته اند.

مسکن یکی از دغدغه های اساسی خانوارهای کارگری به شمار می‌رود؛ به نحوی که بیش از ۸۰ درصد دریافتی کارگران را هزینه‌های مسکن و اجاره بها به خود اختصاص می‌دهد
 

به گزارش مجله زنده خبری، در حال حاضر صدور مجوز برای تشکیل تعاونی‌ها، اختصاص زمین رایگان و ارزان به تعاونی‌های مسکن و پرداخت تسهیلات بانکی از جمله راهکارهای خانه‌دار کردن کارگران به شمار می‌رود.

کارشناسان تاکید دارند که مشارکت شرکت‌های تعاونی در ساخت مسکن گامی مهم در جهت خانه‌دار شدن آحاد جامعه به ویژه کارگران و اقشار ضعیف و کم‌درآمد است و واحدهای صنعتی بزرگ و کارخانه‌ها می‌توانند با تشکیل تعاونی و استفاده از زمین‌های اطراف کارخانه،امکان ساخت مسکن برای کارگران را در کنار همان واحدهای صنعتی فراهم کنند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا