دومین سالگرد خروج آمریکا از برجام و بازی جدید واشنگتن
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری آنلاین مجله زنده خبری ، در تاریخ 7 مه 2016 دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا بود كه پیش از این انتقاد از بورژام را برای اعلام تصمیم خود مبنی بر عقب نشینی از توافق نامه انتقاد كرده بود ، این تصمیم را عملی و به طور رسمی از ایالات متحده پس گرفت. وی توافق نامه را اعلام كرد و سپس به مرور زمان تحریم هایی را علیه ایران وضع كرد. اروپایی ها در این دوره تعهدات خود را انجام دادند ، از جمله 118 تعهد برای جبران منافع مالی ایران در صورتی که ایالات متحده در شورای امنیت سازمان ملل نباشد ، اما تنها اقدامی که در این دوره انجام شد ارتقاء تعهدات خود بود نه بخشی از تعهدات. اینتکس اخیراً یک معامله کوچک انجام داده است.
در اولین سالگرد خروج ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل ، جمهوری اسلامی ایران كه به تعهدات اروپایی خود و فرصت یك سال عمل می كند ، از صبر استراتژیك خودداری كرده و در همین زمینه ، شورای عالی امنیت ملی. اگرچه وی در بیانیه خود در تاریخ 7 مه 2009 اعلام كرد كه برخی از تعهدات بورژامین كاهش یافته است ، اما به همكاران ، به ویژه اروپاییان ، فرصتی 60 روزه برای انجام تعهدات خود داد. مذاکرات ، سفرها و ابتکارات فرانسه و ژاپن دنبال شد ، اما هیچکدام به جایی نرفتند ، و ایالات متحده با پرتاب سنگ روبرو شد. سرانجام ، بعد از اینکه اروپایی ها همچنان به تعهدات خود عمل کردند ، ایران اقدامات دیگری انجام داد و سرانجام ایران در ژانویه سال گذشته گام پنجم برای کاهش تعهدات خود برداشت.
* پنج مرحله ایران
در 7 مه 2009 ، اولین سالگرد خروج ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل ، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بیانیه ای صادر كرد و اعلام كرد كه كاهش برخی تعهدات شورای امنیت سازمان ملل را كاهش داده و 60 روز به احزاب باقیمانده شورای امنیت سازمان ملل از جمله سه كشور اروپایی می دهد. آنها اقدام علیه ایران را، و اظهار داشت که اگر این روند ادامه و ما می بینیم به تعهدات طرف دیگر محدود نیست، ایران گام های دیگر در این جهت است. در مرحله اول ، ایران بیش از 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 3.67٪ و در پایان این مرحله و در زمان انتقال به مرحله دوم (6 ژوئیه) ، مشخص شد که ایران اکنون سقف غنی سازی 3.67٪ را رعایت می کند. یک روز بعد ، بهروز کمالوندی ، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ، به فارس گفت که سقف اورانیوم غنی شده ایران به 4.5 درصد رسیده است. به گفته رئیس جمهور حسن روحان ، سومین مرحله از روز جمعه 6 شهریور آغاز شد و سازمان انرژی اتمی موظف شد بدون توجه به نیازهای فنی کشور و کلیه تعهداتی که در زمینه تحقیق و توسعه در بروجام در نظر گرفته شده ، بلافاصله در زمینه تحقیق و توسعه شروع کند. را کنار بگذارند. در مرحله چهارم که از 6 نوامبر آغاز شد ، گازرسانی سانتریفیوژها در مجتمع غنی سازی شهید علیم محمدی (فردو) آغاز شد.
در 6 ژانویه 2009 ، دولت جمهوری اسلامی ایران مرحله پنجم و آخر کاهش تعهدات ایران در بروجام را اعلام کرد ، که براساس آن ایران دیگر محدودیتی در حوزه فعالیت خود (از جمله ظرفیت غنی سازی ، درصد غنی سازی ، محتوای غنی شده) ندارد. برنامه هسته ای ایران صرفاً بر اساس نیازهای فنی این کشور ادامه خواهد یافت. طبق این تصمیم ، همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) ادامه خواهد یافت. در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران آماده است در صورت برداشته شدن تحریم ها ، به تعهدات خود بازگردد و ایران از منافع بورژامین سود برد.
در همین حال ، با رسیدن به دومین سالگرد خروج ایالات متحده از شورای امنیت ، اخیراً مایك پومپئو بر لزوم تمدید تسلیحات تسلیحاتی ایران تأكید كرده و تصمیم گرفته است تا با تهیه قطعنامه ها ، آن را تمدید كند.
در همین رابطه ، مایك پومپئو ، وزیر امور خارجه آمریكا روز سه شنبه ، 6 مه ، بار دیگر سخنان خود علیه ایران را تکرار كرد و گفت كشور وی از تمام راه های موجود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح استفاده می كند.
حساب رسمی توییتر وزارت امور خارجه برخی از اظهارات مایک پومپئو را منتشر کرد. وی گفت: “آنچه آمریکایی ها باید بدانند این است که رئیس جمهور دونالد ترامپ بیشتر متعهد به استفاده از تمام ابزارهای ما برای جلوگیری از دستیابی ایرانیان به سلاح های معمولی است.” “من فکر می کنم ما توانایی انجام این کار را داریم.”
لازم به ذکر است که تحریم تسلیحاتی علیه ایران مطابق مقررات قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد از 18 اکتبر 2020 برداشته خواهد شد. البته بر اساس تحلیل و اخبار منتشر شده ، بسیار محتمل است که این تلاش ها متوقف شود.
* 7 مه ، شروع تحریم های رژیم علیه مردم ایران / ما قطعنامه 2231 را به هیچ وجه نقض نمی کنیم
در همین رابطه ، حسن روحانی رئیس جمهور ایران در بیانیه ای در جلسه دولت چهارشنبه 6 مه اعلام کرد که تحریم های رژیم علیه ملت ایران از 18 مه آغاز می شود. دو سال پیش ، ترامپ صریحاً از شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و قطعنامه 2231 را نقض كرد ، تمام قوانین بین المللی را نقض كرد و آن را جلوی دوربین های خبرنگاران نوشت.
روحانی در رابطه با روند بورژام گفت: “ما دو سال و چهار ماه با جهان مذاکره کردیم. از ابتدای اکتبر 1992 مذاکرات را شروع کردیم ، اولین بار در نیویورک با همه وزرای گروه 1 + 5 با ایران و سپس ادامه یافت. این توافق نامه طی یک سال و چهار ماه اجرا شد. و این یک نعمت بزرگ برای کشوری بود که در تاریخ این کشور بی نظیر بود. با اجرای برجام ، تمام قطعنامه ها علیه کشور ما ابطال شد و پرونده PMD بسته شد ، و هنگامی که تحریم اسلحه برداشته شد مشخص شد که حساب تحریم و دارایی ما آزاد شد.
رئیس جمهور همچنین بر تلاشهای آمریكا برای گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران تأكید كرد: “اگر تحریم تسلیحاتی بر روی ایران بازگردد ، ما همان پاسخی را كه در پاراگراف آخر نوشتم به رهبران گروه 1 + 4 تحویل خواهیم داد كه این امر عواقب مضر برای آنها خواهد داشت.” ایران قطعنامه 2231 را به هیچ وجه نقض نمی کند ما اسلحه می خریم یا اسلحه می فروشیم ، این صلح است و بنزین آتش نیست. (اینجا بخوانید)
“محمد جواد ظریف” همچنین روز دوشنبه ، 28 ماه مه ، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اعلامیه تصمیم ایالات متحده مبنی بر بازگشت به بروجام برای ادامه تحریم تسلیحات ایران ، نوشت: در صفحه توئیتر خود نوشت: “دو سال پیش ، مایك پومپئو و رئیس جمهور وی درگیری آمریكا در بروجام را متوقف كردند و گفتند كه آنها بزرگترین فشار خود را تصور می كردند. وی گفت: “به دلیل عدم موفقیت این سیاست ، وی (پومپئو) اکنون می خواهد در Burjam شریک زندگی باشد.”
سرانجام ، رئیس سرویس دیپلماتیک ایران تأکید کرد ، “خیال پردازی را متوقف کنید. ملت ایران همیشه سرنوشت خود را تصمیم می گیرند.”
روز سهشنبه ، ششم ماه مه ، وزیر امور خارجه ایران خاطرنشان كرد كه قطعنامه 2231 شورای امنیت و شورای امنیت سازمان ملل متحد غیرقابل تفكیك هستند و این قطعنامه را به نماینده مربوطه ایالات متحده مجدداً تأكید كرد.
علی شمخانی ، دبیر شورای عالی امنیت ملی ، در تاریخ 4 ماه مه در توئیت خود نوشت: “روح بی جان بدن بورژامین با دور زدن قطعنامه 2231 و ادامه تحریم های غیرقانونی اسلحه بر روی ایران در حال مرگ است. ویروس تحریم ها ابزاری برای بقای کاخ سفید است.” افول ایالات متحده. منظور از اروپا با “حمایت از کرامت انسانی و تقویت چند جانبه گرایی” یا “پذیرش مجدد تحقیر و کمک به یکجانبه گرایی” چیست؟
* تاجیکستان: ایران خوب عمل کرد / ترامپ دست خود را خالی کرد
سفیر پیشین ایران در اردن نصرت الله تاجیک در دومین سالگرد خروج ترامپ از شورای امنیت سازمان ملل به فارس گفت: “من فکر می کنم مهم نیست که چه کسی ، ترامپ یا اروپا را در این مدت انجام داده است ، بلکه یک استراتژی و اقدامات ما و اقدامات ما اجرایی و مثبت بوده است و توانسته ایم به برخی از اهداف خود برسیم. ، که ما برای آن تلاش می کنیم.
وی افزود: “ایران دو استراتژی را مطابق با فصل مشترک مطرح كرده است. یك استراتژی این بوده است كه ترامپ را تنها بماند و در انزوا ناشی از كنار تركیه بورژامین تنها بماند ، و نه اتحاد و ایجاد اجماع علیه ایران كه در این زمینه موفق بوده است.” و این واقعیت که اروپایی ها به اردوگاه ترامپ نرفتند و بیش از حد فشار آوردند چیز خوبی بود.
تاجیک اضافه کرد: “استراتژی دوم ایران حفظ بورژام تا جایی است که برای مردم ایران سودمند است و اجازه نمی دهد ساختار برنج به هم بخورد. در این راستا 5 مرحله برای کاهش تعهدات انجام شده است که فکر می کنم تا حدی عملی شده است.” این جنبش اروپایی را ایجاد کرد. با این حال ، از آنجا که ترامپ مشکلات زیادی را به وجود آورده است و تا حدودی به دلایل خودمان ، که اقتصاد سیاسی کشور وابسته به فروش نفت شده است ، حتی باعث شده است که کار کمی در چشم ما باشد. نیامده است
وی افزود: استراتژی ما در مورد این دو موضوع یعنی ادامه انزوا ترامپ و منفعت بورژام خوب بوده است و ما این دو بخش را به خوبی بازی کرده ایم.
این تحلیلگر امور بین الملل خاطرنشان کرد: ترامپ از دومین سالگرد تاریخ عزیمت بورجام بهره ای نبرده است و نشانه این عدم علاقه ، علاوه بر عدم حمایت جهانی ، بحثی است که اکنون قصد دارد از آن به عنوان محرک استفاده کند.
تاجیک گفت: “اکنون در ایالات متحده ، غرب و اروپا ، واضح است که ترامپ هنگام خروج از شورای امنیت سازمان ملل ، موضع خود را از دست داده است. او اکنون بیشتر به جنبش های پوپولیستی علاقه مند است و می خواهد به رأی دهندگان خود نشان دهد که به تعهدات خود عمل کرده است.”
وی گفت: “ترامپ دست خود را خالی کرد و بازی خوبی نکرد. علاوه بر مشکلاتی که برای ما ایجاد کرد ، وی همچنین مشکلات را برای خودش ایجاد کرد.”
* طرحی که نتواند ، و روسیه و چین از آن تجدید نظر کنند
سفیر پیشین ایران در اردن با اشاره به موضوع ادامه روند تحریم تسلیحاتی ایران ، که بارها و بارها توسط مایک پومپئو مطرح شده است ، گفت: از دیدگاه رویکرد سیاسی حقوق بین الملل می توان حدس زد که این طرح موفق نخواهد شد و اگر به شورای امنیت منتقل شود. روسیه و چین احتمالاً حق وتو دارند.
وی با بیان اینکه واژه “مشارکت” در بروجام استفاده شده است ، گفت: “کلمه” مشارکت “برای من توجیهی بوده است و افزود:” ما مدتی است مشارکت را لغو کرده ایم. ” ترامپ Borjam را ترک کرده است و بعید است که افکار عمومی ، نخبگان و جامعه حقوقی بین المللی بازگشت ترامپ را بپذیرند.
وی گفت: “آمریکایی ها فکر می کنند ایالات متحده آمریکا به این دلیل که از بین نرفته است ، بازنگشته خواهد شد ، اما ما فکر می کنیم ایالات متحده شورای امنیت را ترک کرده است.” مگر اینکه اولا تحریم ها را برطرف کند و ثانیا اعتماد را ایجاد کند و سوم آنکه خسارات ناشی از تحریم های دو ساله تحمیل شده بر دولت و شهروندان ایران را بپردازد.
تاجیکستان گفت: “من فکر می کنم ایالات متحده یک ابزار امنیت شورای امنیت سازمان ملل است و می خواهد از مکانیسم ماشه استفاده کند.”
وی گفت: “ما برای شورای امنیت دو گزینه داریم: یک پیش نویس محدود ، که هم اکنون آمریکایی ها آن را به شورای امنیت توزیع کرده اند و فکر می کنم وتو شده است.” بورژام مشاوره حقوقی دریافت می کند.
تاجیک اضافه کرد: “اگر ترامپ بخواهد به هر دلیلی برگردد ، اگر سه شرطی که من ذکر کردم برآورده نشود ، ما باید به سمت استراتژی دیگری برویم که برای ما بسیار مقدس است و برای مردم ایران سود دارد. اگر ببینیم که ترامپ مشاوره حقوقی داده و شورای امنیت موافقت کرده است. همچنین ، به عنوان مثال ، ترامپ باید برگردد زیرا او می خواهد از Borjam بهره ببرد ، و من فکر می کنم دلیلی برای ماندن ما در Borjam وجود ندارد.
* پاسخ قاطع ایران
در یک کنفرانس خبری دوشنبه 6 مه ، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به خبرنگاران گفت که ایالات متحده نتوانسته است تحریم تسلیحاتی خود را بر روی ایران ادامه دهد و ایالات متحده در تلاش است تا تحریم تسلیحاتی خود را ادامه دهد. واکنش ایران چیست؟ وی افزود: امیدواریم کار به آنجا نرود و فکر می کنیم ممکن است کار نکند ، اما اگر غیرممکن باشد ، پاسخ جمهوری اسلامی ایران به این اقدام و عمل مناسب و مشخص خواهد بود.
در همان زمان ، او گفت ، “اگر ما بنشینیم و ببینیم كجای امور پیش می رود ، به ما بگویید.” اگر چنین باشد ، خواهید دید که ایران چگونه واکنش نشان می دهد. (اطلاعات بیشتر)
انتهای پیام /