التهاب ملتحمه پاپیلاری غول پیکر (giant papillary conjunctivitis)

کونژنکتیویت یا التهاب ملتحمه و روش های تشخیص آن

ملتحمه یا کونژنکتیو یک غشاء شفاف و نازک است که روی قسمت‌های قدامی سفیدی چشم و سطح داخلی پلک‌ها را می‌پوشاند. به التهاب این قسمت کونژنکتیویت می‌گویند. لفظ pink eye را می‌توان به همه انواع و یا به موارد عفونی آن اطلاق کرد. کونژنکتیویت ممکن است به علت عوامل میکروبی، ویروسی، آلرژیک و یا تحریک جسم خارجی باشد. در این مورد باید حتما به چشم پزشک مراجعه شود. کلینیک اترس با بهترین متخصصان در خدمت شما عزیزان می باشد.

علائم و نشانه‌ها

واضح‌ترین علامت کونژنکتیویت، قرمزی چشم است. قرمزی چشم به دلیل التهاب و پرخونی ملتحمه ایجاد می‌شود. همچنین چشم‌ها ممکن است درد یا خارش داشته باشند. معمولاً دید بیمار طبیعی است و یا ممکن است به طور گذرا به دلیل ترشحات تار شود که معمولاً با پلک زدن مرتفع می‌شود.

چطور می‌توان تشخیص داد که کونژنکتیویت از چه نوعی است؟

برای تشخیص علت قرمزی معمولاً پزشک از شما سوالاتی کرده و چشم را معاینه می‌کند و ممکن است نمونه‌ای از ترشحات چشم شما گرفته و برای تعیین نوع به آزمایشگاه بفرستد. وجود بعضی علائم ممکن است سرنخی برای تشخیص نوع آن باشد. در غیر این صورت با آزمایش و کشت از ترشحات و آزمایش میکروب‌شناسی می‌توان نوع آن را تعیین کرد، هر چند معمولاً انجام آن‌ها ضرورت نمی‌یابد.

کونژنکتیویت ویروسی: بسیاری اوقات تنها یک چشم را گرفتار می‌کند (هرچند فرم دوطرفه آن نیز کم نیست). این نوع کونژنکتیویت باعث آبریزش شدید و ترشح مختصر چشم می‌شود.

کونژنکتیویت میکروبی یا باکتریال: معمولاً هر دو چشم را گرفتار می‌کند و ترشحات علیظ زیادی ایجاد می‌کند که گاهی سبزرنگ است.

کونژنکتیویت آلرژیک: معمولاً دو طرف را گرفتار می‌کند، سبب خارش و قرمزی در چشم‌ها و گاهی در بینی می‌شود و همچنین آبریزش زیادی ایجاد می‌کند.

کونژنکتیویت آلرژیک: معمولاً دوطرف را گرفتار می‌کند، سبب خارش و قرمزی در چشم‌ها و گاهی در بینی می‌شود و همچنین آبریزش زیادی ایجاد می‌کند.

کونژنکتیویت پاپیلری غول پیکر یا Giant papillary conjunctivitis: معمولاً هر دو چشم را گرفتار کرده باعث عدم تحمل لنز تماسی، خارش، ترشح غلیظ، اشک ریزش و برجستگی‌های قرمزرنگ در زیر پلک‌ها ( به نام پاپیلا) می‌شود.

چه چیزی سبب کونژنکتیویت می‌شود؟

کونژنکتیویت ممکن است در اثر ویروس، یا باکتری ایجاد شود و یا به دلیل آلرژی به موادی مثل گرده گیاهان، گرد و غبار، دود یا مواد شیمیایی باشد. در کونژنکتیویت پاپیلری ژانت معمولاً علت تحریک جسم خارجی و در غالب موارد استفاده از لنز تماسی است. عفونت‌های سیستمیک ویروسی و یا باکتریال نیز ممکن است باعث کونژنکتیویت شوند.

درمان

در درجه اول باید از بروز آن پیشگیری کرد. هر دو نوع کونژنکتیویت ویروسی و باکتریال به سرعت پخش شده و به افراد دیگر سرایت می‌کنند. در زیر مواردی که باعث کاهش انتشار بیماری می‌شود ذکر شده است:

– دست‌ها را به دفعات بشوئید و از تماس و مالش چشم‌ها خودداری نمایید.

– از مشترک بودن حوله و بالش و وسایل حمام و شستشو با افراد دیگر پرهیز نمایید و پس از هر بار استفاده از وسائل ذکر شده آنها را بشویید.

– از شراکت قطره‌های چشمی و مواد آرایشی با دیگران پرهیز نمایید و پس از بهبود کونژنکتیویت آن‌ها را عوض کرده تا دوباره دچار عفونت نشوید.

– عدم استفاده از لنز تماسی در مدت بیماری و پس از بهبود آنها را حتی‌المقدور عوض نمایید.

در موارد کونژنکتیویت‌های ویروسی و باکتریال کمپرس گرم ممکن است باعث آرامش و تسکین چشم‌ها شود.

کونژنکتیویت‌های ویروسی و باکتریال عموماً بدون درمان هم خودبه‌خود بهبود می‌یابند. استفاده از قطره‌های آنتی‌بیوتیک در موارد باکتریال بهبود آن‌ را تسریع بخشیده و همچنین سرایت ‌آن‌ را به دیگران کاهش می‌دهد. در موارد خاصی ممکن است به آنتی‌بیوتیک سیستمیک نیز نیاز پیدا شود.

گاهی به دنبال کونژنکتیویت ویروسی ضایعات التهابی در قرنیه ایجاد می‌شود که برای درمان آن‌ها گاهی استروئید موضعی لازم می‌گردد.

کونژنکتیویت‌های ناشی از تبخال باید با داروهای ضدتبخال درمان شوند.

برای کاهش کونژنکتیویت‌ آلرژیک در طول روزهایی که گرده‌های گیاهان زیاد است (به هنگام وزش باد و فصل بهار) پنجره و درب‌ها را بسته نگاه داشته مانع ورود آن‌ها به داخل شوید. اگر در معرض دود و مواد شیمیایی هستید در نواحی که تهویه خوبی دارد بایستید. در موارد کونژنکتیویت آلرژیک کمپرس سرد خیلی تسکین دهنده است.

اگر دچار کونژنکتیویت پاپیلری ژانت شده‌اید، معمولاً علت آن استفاده از لنز تماسی است. در این صورت باید حداقل برای مدتی از لنز استفاده نکنید. همچنین ممکن است تعویض نوع لنز برای پیشگیری از عود مفید باشد.

کونژنکتیویت پاپیلری ژانت ممکن است به دلیل پروتز و یا تحریک نوک بخیه باشد که در این صورت پزشک ممکن است بخیه را بردارد.

ورم ملتحمه تماسی Contact conjunctivitis

برخی از مردم به لوازم آرایشی، آرایش، قطره چشم یا مواد شیمیایی دیگر که با ملتحمه تماس می یابند، حساسیت پیدا می کنند. این سپس باعث یک واکنش حساسیتی و ایجاد علائم ورم ملتحمه می شود. در این وضعیت، پوست پلک نیز ممکن است ملتهب شود. پس از آن dermatoconjunctivitis یا ورم ملتحمه پوستی نامیده می شود.
· هر دو چشم معمولا تحت تاثیر قرار می گیرند و نشانه ها به سرعت گسترش می یابند.

  • چشمها معمولا می خارند و سفیدی چشم به رنگ قرمز یا صورتی است.
  • احساس سوزش ممکن است رخ دهد، اما چشم ها معمولا دردناک نیست.
  • پلک ها تمایل به تورم دارند.
  • آب چشم بیش از حد معمول است، اما مانند ورم ملتحمه عفونی، بیش از حد چسبناک نمی شوند.
  • تاثیری بر بینایی ندارد.
  • در موارد شدید ملتحمه زیر پلک فوقانی ممکن است متورم شده و ناصاف به نظر رسد.

آیا هیچ عوارض احتمالی وجود دارد؟

ورم ملتحمه فصلی و چندساله ممکن است ناخوشایند باشد، اما عوارض بسیار نادر است. تماس ورم ملتحمه پوستی و ورم ملتحمه غول پیکر پاپیلاری، گاهی باعث التهاب و (کراتیت) می شود که ممکن است در صورت عدم درمان منجر به از دست دادن بخشی از بینایی گردد.

درمان ورم ملتحمه آلرژیک چیست؟

· اقدامات عمومی

 بدون توجه به علت ورم ملتحمه آلرژیک، موارد زیر می تواند مفید واقع شود:

  • اگر از لنز استفاده می کنید: به طور کلی، تازمانی که علایم نرفته اند، و تا 24ساعت پس از آخرین دوز از هر قطره چشم یا پماد، از لنز استفاده نکنید. با این حال، اگر بتوانید با انواع خاصی از قطره های چشم از لنز استفاده کنید ،پزشک یا عینک سازتان به شما توصیه های لازم را خواهند کرد.
  • سعی کنید چشم خود را نمالید چون این کار باعث التهاب بیشتر می شود.
  • شستشوی چشم با پارچه ی خیس شده با آب سرد ممکن است نشانه ها را تسکین دهد.
  • در صورت امکان، ازعامل حساسیت دوری کنید. به عنوان مثال، اگر ورم ملتحمه فصلی دارید سعی کنید در مدت فصل تب یونجه تا آنجا که ممکن است، در خانه بمانید، پنجره ها ببندید و وقتی بیرون می روید اطراف عینک افتابی را بپوشانیدو… .
    درمان ورم ملتحمه فصلی، چندساله و مرتبط با حیوانات

علاوه بر اقدامات عمومی که در بالا توضیح داده شد:

  • در صورتی که علائم خفیف باشد، هیچ درمان دیگری ممکن است لازم نشود.
  • قطره های چشمی که باعث کاهش واکنش آلرژیک می شوند، اغلب تجویز می شوند.

دو نوع از قطره های چشمی استفاده می شود – قطره های چشم آنتی هیستامین antihistamine eye drops و قطره های چشم تثبیت کننده ماست سل mast cell stabilizer eye drops . (ماست سل ها و هیستامین هر دو در واکنش های آلرژیک دخیل اند. قطره های چشم با اقدامات هیستامین یا با بی ثبات سازی ماست سل ها که منجر به آزاد شدن هیستامین می شود،مقابله می کند .) هر کلاس از قطره های چشمی ، تیپ ها و مارک های مختلف دارد. قطره های چشمی معمولا به خوبی کار می کنند. شما باید به طور منظم قطره ها را مصرف کنید تا زمانی که عامل آلرژی از بین رفته و علائم ناپدید شوند. برخی از افراد در می یابند یک محصول بهتراز بقیه است. بنابراین، اگر مورد اول به خوبی کار نمی کند، تغییربه نوع دیگر ممکن است کمک کند. اگر پلکهای شما بسیار متورم است، ممکن است چند روز طول بکشد که قطره ها علائم را به طور کامل از بین برند.

  • قرص های آنتی هیستامین- شما می توانید این قرص ها را برای از بین بردن علائم عمومی تب یونجه مصرف کنید.این قرص ها علائم چشم را کمی کاهش می دهند اما بخوبی قطره های چشم در کاهش علائم چشم عمل نمی کنند.اثرات جانبی (عمدتا خواب آلودگی) برای برخی از افرادی که از قرص های آنتی هیستامین استفاده می کنند ، یک مشکل است.
  • قطره های چشمی استروئید به ندرت مورد نیاز است و یا استفاده می شود. استروئید ها در کاهش التهاب خوب عمل می کنند.با این حال، تنها زمانی باید مورد استفاده قرار گیرند که درمان های دیگر با شکست روبرو شود. این قطره ها عموما فقط تحت نظر یک متخصص چشم و برای عفونت و سایر علل ورم ملتحمه که لازم است قطعا از بین روند ،به کار می رود .آنها معمولا تنها تحت استفاده می شودنظارت متخصص چشم، به عنوان علل دیگر عفونت و التهاب ملتحمه نیاز بهقطعا رد کرد.(استروئیدها باعث می شود که برخی دیگر از شرایط چشم را بدتر کنند.)
  • قرص های استروئید گاهی برای 3-5 روز، زمانی که علائم شدید هستند، استفاده می شوند. آنها به خوبی کارمی کنند اما بدلیل عوارض جانبی احتمالی که استفاده طولانی مدت ممکن است داشته باشد ، دوره های منظم و طولانی تر توصیه نمی شود.

توجه:

در صورتی که حامله هستید و یا شیر می دهید، به پزشک و یا داروساز خود بگویید زیرا برخی درمان ها(از جمله برخی از قطره های چشمی) ممکن است توصیه نشود.

ورم ملتحمه (کونژکتیویت) چیست؟

ورم ملتحمه اصطلاحی است که برای توصیف التهاب ملتحمه ازآن استفاده می شود و شایع ترین علت قرمزی چشم می باشد. سفیدی چشم با پرده نازکی به نام ملتحمه پوشیده شده است که ترشحات مخاطی را برای پوشاندن و نرم کردن سطح چشم تولید می کند. این پرده به طور طبیعی حاوی عروق خونی ظریفی است که با بررسی دقیق، قابل مشاهده اند. در صورت تحریک یا التهاب ملتحمه, عروق خونی آن مشخص تر می‌شوند و چشم، قرمز به نظر می رسد

علت ورم ملتحمه چیست؟

عوامل گوناگونی می توانند سبب ورم ملتحمه شوند که شایع ترین آن ها عبارتند از عفونت ها، آلرژی ها و تحریک های محیطی. از آن جا که ملتحمه بافت ساده ای است، به همه محرک ها به یک گونه پاسخ می دهد و قرمز می شود.

منبع : ابدومینوپلاستی

دکمه بازگشت به بالا