آیا نوشیدن قهوه در شب باعث اختلال در خواب میشود؟
قهوه چیست؟
Coffee یک واژه انگلیسی است که برای قهوه به کار برده میشود. قهوه نام شهری در اتیوپی است که واژه عربی شده کفا یا کافا است. گیاه قهوه درختی سبز است که دارای میوه قهوه است که به آن گیلاس قهوه هم گفته میشود. پس از چیده شدن گیلاسهای قهوه از درخت قهوه، گوشت میوه از هسته سبز رنگ داخلی جدا میشود، (به این دانهها قهوه خام گفته میشود که به عنوان قهوه سبز نیز شناخته میشود.) سپس قهوهها برشته میشوند طوری که رنگ آن از سبز تا مشکی (قهوهای سوخته) تغییر میکند. میزان و نحوه برشته شدن باعث تغییر در عطر، طعم، سایز و سفتی و شکنندگی قهوه میشود. دو دانه روبوستا و عربیکا از پرمصرفترین قهوههای دنیا هستند که به مقدار زیادی کشت میشوند. هنگامی که دانههای قهوه به درجات موردنیاز آسیاب میشوند برای تهیه نوشیدنی مورد استفاده قرار میگیرند.
تاریخچه کشف قهوه
قیمت قهوه گانودرما برای پیسی: افسانهای وجود دارد که یک بُزچران به نام کَلدی در اتیوپی اواخر سده ششم میلادی دانههای قهوه را کشف میکند؛ روزی کلدی متوجه بی قراری و اضطراب و انرژی عجیب گله بزهایش بعد از خوردن نوعی میوه و برگهای گیاهی ناشناس میشود و علاقه زیاد گله به این دانهها باعث کشف قهوه شد.
کمی بعد راهبان محلی از وجود چنین گیاهی مطلع شده و پس از آزمونهای بسیار فهمیدند با بو دادن، خرد کردن و در آب انداختن دانههای این گیاه میتوان از آن یک نوشیدنی خاص درست کنند. این نوشیدنی به آنها کمک میکرد تا ساعتها بیدار بمانند و نیایش کنند. به همین ترتیب قهوه بر سر زبانها افتاد و در شهرهای دورتر نیز طرفدار پیدا کرد.
کم کم قهوه تبدیل به یک کالای تجاری شد و رهبران صادرات دانههای بارور را ممنوع کردند. در سده هفدهم زائری به نام بابابودان مقداری از بذر قابل کشت آن را قاچاق کرد و به کشور هندوستان برد. این دانه محبوب در سال ۱۶۱۶ توسط تجار هلندی راهش را از طریق بندر موکا در یمن به اروپا باز کرد. اولین قهوهخانهها در شهر مکه ظاهر شدند و سپس در سرتاسر جهان عرب گسترش پیدا کردند از آنجا به ونیز، پاریس، لندن و آمریکای شمالی رسیدند.
انواع قهوه
قهوه گانودرما برای بیماری پسوریازیس: قهوه به چهار نوع اکسلسا، لیبریکا، عربیکا و روبوستا دستهبندی میشود که دو نوع اول ۱.۰ درصد از کل قهوه دنیا را تشکیل میدهند.
فواید قهوه
- باعث بهبود عمل هضم میشود.
- خطر ابتلاء به سرطان را کاهش میدهد.
- باعث جذب بهتر کلسیم و پتاسیم میشود.
- خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد.
- گرد قهوه خاصیت بهبودی سوختگیها را دارد.
- ضد افسردگی است.
- دم کرده قهوه باعث صاف و رقیق شدن اخلاط سوداوی میشود.
- دستگاه عصبی مرکزی را تقویت کرده و درک مسائل، سرعت انتقال آنها و شادابی و نشاط در فرد بالا میرود.
- مقاومت ورزشکاران را بالا میبرد.
- مسمومیتهای خفیف ناشی از الکل را درمان میکند.
- خاصیت رفع تب دارد.
- برای افراد مبتلا به یرقان مفید است.
عوارض قهوه
- اعتیادی دوستداشتنی
- تپش قلب و دیگر بیماریهای قلبی و عروقی
- اسیدیشدن معده
- ناراحتیهای گوارشی
- مسمومیت با قهوه
- تشدید بیخوابی
- نوسانات خلقوخو
- خستگی مفرط
موارد منع مصرف قهوه
- افرادی که مبتلا به بیماریهای عصبی و قلبی هستند باید قهوه با کافئین پایین مصرف کنند.
- افرادی که بیماریهای عفونی دارند، باید از مصرف قهوه در دوران نقاهت خودداری کنند.
- افرادی که ورم پروستات دارند بهتر است خیلی کم قهوه مصرف کنند.
- افرادی که مبتلا به دردهای مفصلی هستند بهتر است کمتر قهوه مصرف کنند.
- کسانی که سکته قلبی و مغزی کردهاند در مصرف قهوه احتیاط کنند و مصرف آن را به حداقل برسانند.
- افراد با داشتن جوش صورت و آکنه از مصرف قهوه خودداری کنند.
- افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، مصرف قهوه را به حداقل برسانند.
- افرادی که مبتلا به نقرس هستند بهتر است قهوه نخورند.
- مصرف یک فنجان قهوه در روز باعث بالا رفتن فشار خون شده و برای افراد مبتلا به فشار خون ضرر دارد.
- افرادی که در قاعدگی خود دچار مشکل هستند قهوه مصرف نکنند.
- افراد مبتلا به روماتیسم قهوه میل نکنند.
- مصرف زیاد و افراطی قهوه ریزش مو را در پی دارد.
کافئین چیست؟
آدرس فروشگاه دکتر بیز در تهران: کافئین مادهای است که در قهوه، کاکائو، دانه و میوههای تعدادی از گیاهان و نوشیدنیهای انرژیزا مثل نوشابه وجود دارد. این ماده که به صورت خام پودری سفید رنگ و با طعم تلخ است، سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند. مصرف این ماده با دوز پایین، برای سلامت بدن و روان مفید و باعث تقویت حافظه میشود اما در صورت استفاده زیاد عوارضی مانند تپش قلب، بیخوابی و اضطراب و سردرد به همراه دارد.
میزان مصرف مجاز کافئین
سازمان غذا و داروی آمریکا مصرف روزانه ۴۰۰ میلیگرم کافئین را برای افراد بالغ بیخطر دانسته، اگرچه زنان باردار باید مصرف روزانه خود را تا ۲۰۰ میلی گرم کاهش دهند. یک فنجان قهوه دارای ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیگرم و یک فنجان چای تا حداکثر ۷۰ میلیگرم و همچنین نوشابههای گازدار کمتر از ۵۰ میلی گرم کافئین دارند.
رابطه قهوه با بی خوابی
کافئین موجود در قهوه ۱۵ دقیقه بعد از نوشیدن قهوه در بدن ظاهر میشود و تا حدود ۶ الی ۸ ساعت این اثرات در بدن باقی میمانند. بنابراین توصیه میشود تا ۶ ساعت قبل از رفتن به رختخواب قهوه را مصرف کنید تا از بی خوابیهای ناشی از کافئین در شما جلوگیری شود.
مصرف قهوه برای افرادی که دچار اختلالات خواب هستند میتواند دردسرساز شود، به ویژه افرادی که سخت به خواب شبانه میروند باید در میزان مصرف کافئین دقت کنند.
قهوهها از هر نوعی که باشند (از قهوهی دمی گرفته تا قهوه اسپرسو و قهوه بدون کافئین) و با هر شیوه دم آوری که تهیه شده باشند، دارای مقداری کافئین هستند. آستانهی تحمل هر فرد نسبت به کافئین متفاوت است و این موضوع ارتباط مستقیمی با بدن هر فرد دارد. این آستانه تحمل معمولاً از ژنتیک هر فرد نشأت میگیرد. افراد با جثهی کوچک و وزن کم، معمولاً باید کافئین کمتری مصرف کنند زیرا بدن این اشخاص تحمل کمتری نسبت به کافئین دارد.
طبع انواع قهوه از جمله اسپرسو، ترک و دمی سرد و خشک است.
میزان کافئین در قهوه برای بی خوابی
- قهوه معمولاً از ترکیب دانههای روبوستا و عربیکا تشکیل شده است و دانههای قهوه روبوستا میزان کافئین بالاتری نسبت به عربیکا دارند پس در ترکیب انواع قهوه اگر میزان روبوستا بیشتر باشد کافئین بیشتری نیز دارد.
- درجهی رست قهوه نیز در میزان کافئین آن بسیار تأثیرگذار است؛ هرچه این درجه بیشتر شود، شاید قهوه نیز تیرهتر شود، اما در میزان کافئین موجود در آن تأثیر نخواهد داشت. برای از بین بردن کافئین قهوه، به دمایی در حدود ۳۱۵ درجه سانتیگراد احتیاج است؛ در حالی که حداکثر دمای دانههای قهوه در زمان رست به ۲۴۵ درجهی سانتیگراد میرسد.
- هرچه دانههای قهوه ریزتر شده باشد، قهوهها تماس بیشتری با آب پیدا کرده و در نتیجه کافئین بیشتری آزاد میکنند. بنابراین، هرچه دانههای قهوه ریزتر و حتی پودریتر باشند، کافئین بیشتری دارند.
- هرچه مدت زمان تماس قهوه با آب بیشتر باشد، میزان کافئین استخراج شده نیز بیشتر است