علت زرد شدن چغاله بادام

تفاوت چغاله بادام و زردآلو چیست؟ آیا در نگاه اول می‌توانید چغاله بادام و زردآلو را تشخیص بدهید؟ بسیاری افراد در هنگام خرید این دو چغاله، به تفاوت آنها پی نمی‌برند و برخی این دو را با هم اشتباه می‌گیرند. ما در این مقاله از در تفاوت چغاله بادام و زردآلو، شباهت‌ها و کاربردهای چاقاله بادام و زردآلو را بررسی خواهیم کرد.

آیا در هنگام خرید، به این موضوع دقت می‌کنید که چغاله‌ای که خریداری می‌کنید متعلق به بادام است یا زردآلو؟ برای خیلی‌ها فقط مزه ترش چغاله ملاک است ولی اگر بخواهید دقیق‌تر شوید، بین این دو تفاوت‌هایی وجود دارد که شاید تا حالا به آن دقت نکرده‌اید.

حتی ممکن است چغاله بادام و زردآلو را به جای هم خورده باشید. اما تفاوت چغاله بادام و زردآلو چیست؟ برای بررسی این موضوع، ابتدا باید با ویژگی‌ هر یک از این چغاله‌ها آشنا شوید.

چغاله بادام چیست؟

چغاله بادام در اصل میوه کال و سبز بادام است که به صورت نوبرانه در ابتدای فصل بهار، به بازار راه پیدا می‌کند. این چغاله‌ها، رنگ سبز و طعم ترشی دارند و هرچه جوان‌تر و ریزتر باشند، بافت نرم‌تری دارند. در بسیاری از آنها، مغز بادام در یک کیسه نازک، به حالت شفاف و ژله‌ای است و هرچه چغاله درشت‌تر باشد، مغز آن بزرگ‌تر است.

قیمت نهال بادام  براساس عوامل متعددی اعم از رقم، سن، سازگاری با شرایط مختلف، دیرگل بودن و یا زود گل بودن و… متفاوت است.

چغاله زردآلو چیست؟

پوست چغاله زردآلو در حالت کال و نرسیده، جنس مخملی دارد و گاهی اوقات رنگ و رگه‌های قرمز هم روی آن دیده می‌شود. چغاله زردآلو نیز مثل چغاله بادام طعم گس و اسیدی دارد.

فصل چغاله بادام و زردآلو

همزمان با ورود چغاله بادام، چغاله زردآلو یا زردآلو سبز در اوایل بهار و حتی برخی مواقع تا ابتدای ماه‌های تابستان (بسته به محل برداشت چغاله زردآلو) در دسترس است. این میوه‌ها در مراحل اولیه میوه‌دهی درخت، وقتی هنوز کوچک و ترد هستند، چیده می‌شوند و چیدن آنها هم با دست انجام می‌شود.

روش تشخیص چغاله زردآلو و بادام

یکی از مهم‌ترین روش‌های تشخیص چغاله بادام و زردآلو از روی شکل ظاهری آن‌ها است. چغاله بادام، دقیقا به شکل یک بادام کوچک و سبز است، در حالی که چغاله زردآلو، بیضی‌شکل است و حتی گاهی مواقع به شکل گرد هم وجود دارد.

علاوه بر ظاهر متفاوت این دو چغاله، در حالت عادی، اگر چغاله بادام نارس‌تر باشد، نسبت به چغاله زردآلوی نارس، تردتر است و اندازه آن هم کوچک‌تر است.

شباهت‌ها و تفاوت‌های چغاله بادام و زردآلو در فواید و مضرات آنها

بد نیست بدانید که در حالت عادی، چغاله‌ها به خاطر نارس بودن میوه، از میوه رسیده آنها یعنی زردآلو و بادام، مواد مغذی کمتری دارند اما این به معنی مفید نبودن آنها نیست. هم چغاله بادام و هم چغاله زردآلو، مقادیر زیادی فیبر و آنتی‌اکسیدان دارند که موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی می‌شوند.

علاوه بر این، به خاطر طعم ترشی که دارند، موجب چربی سوزی و در نتیجه لاغری خواهند شد. البته توصیه کارشناسان تغذیه این است که از چغاله بادام و زردآلو به عنوان یک میوه کاهنده وزن استفاده نکنند چون باید در مقدار زیاد مصرف شود ولی مصرف بالای این چغاله‌ها باعث مشکلات گوارشی متعدد و مسمومیت خواهد شد.

برای اطلاعات بیشتر درباره فواید چغاله، می‌توانید مقاله را بخوانید. همچنین اگر در دوران بارداری به سر می‌برید، خواندن مقاله ، برایتان سودمند خواهد بود.

طبع چغاله بادام و زردآلو چیست؟

در طب سنتی، طبع زردآلو سرد و خشک و طبع بادام، گرم و خشک است اما در مورد چغاله بادام و زردآلو، هر دو طبع سرد دارند و برای کسانی که طبع گرم دارند، باعث پایین آمدن حرارت و گرمی بدن افراد گرم‌ مزاج می‌شوند.

در کسانی که طبع سرد دارند، خوردن چغاله‌های بادام و زردآلو با گرمی‌‌جات توصیه می‌شود. مصلح این چغاله‌ها در طب سنتی مصطکی، عسل و رب‌هایی با مزه ترش هستند. افراد سرد مزاج بهتر است برای تعادل طبع، آنها را به همراه مصلح مصرف کنند.

آیا هسته چغاله بادام و زردآلو را می‌توان خورد؟

در مورد خوردن هسته چغاله زردآلو و بادام، اما و اگرهایی مطرح است. هر چند خوردن هسته بادام بعد از رسیدن نه تنها ضرر ندارد، بلکه سرشار از فواید است اما خوردن هسته چغاله بادام و زردآلو به خاطر وجود ترکیبات سیانیدریکی (ترکیبی از سم خطرناک سیانور) توصیه نمی‌شود.

البته در حالت عادی میزان این سم بسیار کم و در حد ضعیف است ولی اگر بدن حساسی دارید یا بیش از میزان متعادل چغاله بادام و زردآلو بخورید، ممکن است دچار مسمومیت شوید. در برخی افراد، ترکیبات سیانیدریکی، عوارض منفی بر گلبول‌های قرمز خون می‌گذارد و مصرف آن می‌تواند به افراد صدمه وارد کند.

در ضمن، در مورد کسانی که با میوه‌های نوبرانه، دچار دل درد می‌شوند، احتمال مسمومیت و دل درد گرفتن یا مشکلات گوارشی، به خاطر مصرف چغاله بادام و زردآلو محتمل‌تر و بالا‌تر است. علاوه بر این مغز بادام نارس طبیعتی سرد دارد و باعث سردرد، دل درد، حالت تهوع و اسهال مخصوصا در افراد با مزاج سرد می‌شود.

در مورد خوردن چغاله بادام و زیاده‌روی در مصرف آن، حتما احتیاط کنید. برای آگاهی از روی لینک مقاله مورد نظر کلیک کنید.

با چغاله زردآلو چی میشه درست کرد؟

چغاله زردآلو و چغاله بادام، کاربردهای مشابهی دارند. استفاده از چغاله زردآلو به طور خاص در غذاهای ایرانی، آسیایی و خاورمیانه‌ای رایج است. با چغاله زردآلو می‌توان خورش چغاله زردآلو پخت مثل یا آن را به صورت خام و همراه با نمک سرو کرد. از چغاله زردآلو در طرز تهیه ترشی چغاله هم می‌توان استفاده کرد که طرز تهیه آن، مشابه است.

ترشی چغاله زردآلو را در ترکیه نیز می‌توانید به وفور پیدا کنید. همچنین از چغاله زردآلو در گوشت بره یا مرغ مراکشی استفاده می‌شود. می‌توانید چغاله زردآلو را چه به صورت تازه و چه به صورت ترشی شده، در یا برای تهیه هم به کار ببرید.

زمان ماندگاری چغاله چقدر است؟

فرقی نمی‌کند چغاله زردآلو دارید یا چغاله بادام. اگر بخواهید این میوه‌ها را به صورت تازه مصرف کنید باید در عرض یک هفته، آن هم در یخچال نگهداری و مصرف کنید. البته در صورت قرار دادن در یخچال، زمان ماندگاری بیشتر خواهد شد. اما در صورتی که با چغاله‌ها ترشی درست می‌کنید، به مدت یک سال هم قابلیت نگهداری دارند.

سوالات متداول

فصل چغاله بادام کی هست؟

چغاله بادام در ابتدای فصل بهار به بازار راه پیدا می‌کند و در مدت زمان کوتاهی پروسه رشد و سفت شدن آن فرا می‌رسد. بنابراین در طی مدت کوتاهی باید آن را مصرف کرد.

چغاله بادام در کدام شهر است؟

در حالت کلی درختان بادام بومی آب و هوای گرم و خشک خاورمیانه و جنوب آسیا هستند. این درخت‌ها بهترین عملکرد را در تابستان‌های گرم و زمستان‌های معتدل دارند و با شرایط دیگر سازگاری ندارند.

بادام در استان‌هایی مانند فارس، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، استان کرمان، همدان، استان آذربایجان شرقی و کرمانشاه می‌روید. در این مناطق چغاله بادام هم در فصل چغاله، به وفور یافت می‌شود.

منبع: / علت خشک شدن ناگهانی درخت بادام:

به نقل ازنهال بادام به سبب رشد در مناطق مختلف به یکی از محبوب‌ترین ارقام بین باغداران تبدیل شده است. گونه ‌های مختلف بادام در گرما و سرما از خود استقامت قابل توجهی نشان می‌دهند. با وجود این ویژگی مثبت شما نباید از رسیدگی منظم به این نهال غافل بمانید.

همچنین در این نوشتار قصد داریم تا از علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، نیز صحبت کنیم. چرا که ارقام متفاوت در صورت عدم رسیدگی و نگهداری اصولی در مدت زمانی کوتاه تحت تأثیر قرار گرفته و این احتمال وجود دارد که تا مرز نابودی نیز پیش بروند. یکی از متداول ترین عواملی که بین درختان بادام مشاهده می‌شود، خشک شدن این نهال است که در این مطلب به شرح کوتاهی درباره آن می‌پردازیم.

علت خشک شدن درخت بادام چیست؟

از آنجایکه علل خشک شدن درخت بادام تنها به یک دلیل منتهی نمی‌شود. عوامل متفاوتی وجود دارند که می‌توانند بخش‌های مختلف این درخت را تحت تأثیر قرار داده و از بین ببرند. در ادامه به معرفی بعضی از این عوامل در خصوص علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، می‌پردازیم.

ضعیف شدن ریشه‌های درخت:

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در یک بازه زمانی شاهد زرد شدن و تغییر رنگ دادن برگ‌های درخت بادام بوده‌اید. این موضوع می تواند به یکی از علت خشک شدن درخت بادام، اشاره داشته باشد. یکی از دلایل خشک شدن این نهال که باعث زرد شدن رنگ برگ‌ها می‌شود، به ضعیف شدن ریشه‌ها مربوط می‌شود. اگر ریشه ‌ها از قدرت و عملکرد مناسبی بهره مند نباشند، روند رشد درخت با مشکل مواجه می‌شود. به این دلیل که ریشه ‌ها وظیفه تغذیه درخت را داشته و از طریق خاک مواد مغذی و لازم برای رشد را به گیاه می‌رسانند.

دلایل زردی برگ درختان بادام

بیماری قارچ ریشه:

علت خشک شدن درخت بادام؛ به‌ دلایل متعددی بستگی دارد. هر کدام از این دلایل باید به درستی تشخیص داده شده و در صورت امکان برای رفع آن اقدامات لازم انجام شود. علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، می ‌تواند به بیماری ‌های درختان بادام ارتباط داشته باشد. بیماری قارچ ریشه یکی از این بیماری‌ های رایج در ارقام مختلف بادام است.

بیماری قارچ ریشه در بخش‌های مختلف درخت مانند ریشه، تنه اصلی و… نمایان می‌شود. با شروع بیماری، لکه‌ هایی به رنگ سفید بر روی درخت ایجاد شده و با گذشت زمان بیماری قارچ سفید باعث زرد شدن درخت و در نهایت خشک شدن آن خواهد شد. این بیماری یکی از علت های خشک شدن درخت بادام، می باشد چرا که معمولاً خشک شدن درخت در فصل تابستان نسبت به فصل‌ های دیگر بیشتر اتفاق می‌افتد.

توجه داشته باشید که برای جلوگیری از ایجاد بیماری قارچ ریشه باید نسبت به رطوبت خاک حساسیت بیشتری داشته باشید. به این دلیل که رطوبت بیش از اندازه خاک باعث به وجود آمدن این بیماری شده و با سرعتی بیشتر گیاه را به سمت نابودی و خشک شدن هدایت می‌کند. با رعایت این موارد می توانید از علت خشک شدن درخت، آگاهی داشته باشید و از آن پیشگیری کنید.

جهت مشاهده لیست انواع نهال بادام پربار در ایران در کلیک نمایید.

افزایش رطوبت از دیگر دلایل خشک شدن درختان بادام:

همان‌طور که اشاره کردیم افزایش رطوبت می‌ تواند علل بروز بیماری در درختان بادام باشد. در حالت کلی نیز علت خشک شدن درخت بادام، می ‌تواند به رطوبت بالای خاک ارتباط داشته باشد. آبیاری منظم و اصولی در رشد بهینه این نهال و کیفیت باردهی آن تأثیر قابل توجهی دارد. به همین جهت به این نکته در ایام آبیاری توجه داشته و از غرقابی شدن خاک و مرطوب شدن آن جلوگیری کنید.

همه ما می‌دانیم که گیاهان برای تغذیه به مواد معدنی و مغذی درون خاک احتیاج دارند. به همین خاطر باغداران با استفاده از کودهای مفید، خاک را تغذیه کرده و برای کاشت آماده می‌کنند چرا که با علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، آگاهی دارند. حاصلخیزی و زهکشی قوی خاک نیز از دیگر عوامل موثر در تقویت ریشه‌ها هستند.

در صورت فقیر بودن خاک، عناصر مفید برای رشد درخت تأمین نشده و شرایط مناسبی برای پرورش گیاه فراهم نمی‌شود. کمبود این مواد مفید در خاک ‌های مرطوب با گذشت زمان منجر به زرد شدن برگ‌های درخت بادام و خشک شدن آن می‌شود. در نتیجه با یک مورد دیگر از علت خشک شدن درخت بادام ، آشنایی پیدا کردید.

ارتباط بیماری فیتوفترا و خشک شدن درخت بادام:

برای پیدا کردن علت خشک شدن درخت بادام، ابتدا باید بیماری‌های شایع بین ارقام مختلف این نهال را بررسی کنیم. گونه ای دیگر از بیماری ‌های شایع این گیاه، فیتوفترا است. وجود این بیماری باعث ریزش برگ‌ ها، زرد شدن رنگ برگ‌ ها و خشک شدن درخت می‌شود. عوامل مختلفی مانند موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوا، غنی یا ضعیف بودن خاک و… در ایجاد این بیماری و افزایش آن نقش مهمی دارند.

پوسیدگی درخت به علت وجود گال:

انواع گال در میان گونه ‌های مختلف به ‌دلیل وجود باکتری ایجاد می‌شوند. نوعی باکتری نیز در درختان بادام باعث به وجود آمدن گال می‌شود که اثر مستقیمی‌بر روی حیات گیاه دارد. رشد گال بر روی درخت پس از گذشت مدتی باعث پوسیدگی آن شده و در نهایت نیز زرد شدن برگ‌های درخت را به همراه دارد. به این ترتیب علت خشک شدن درخت بادام، می ‌تواند ارتباط مستقیمی با پوسیدگی درخت به سبب وجود گال داشته باشد.

بیماری شانکر در درخت بادام:

برای بررسی دلیل خشک شدن درخت بادام، معمولاً اولین گزینه‌ ای که به ذهن کارشناسان این امر می‌رسد، وجود رطوبت خاک است. همان‌طور که اشاره کردیم رطوبت خارج از حد خاک باعث به وجود آمدن شرایطی برای ضعیف شدن ریشه‌ها و در نهایت خشک شدن درخت می‌شود.

گونه ای دیگر از بیماری های باکتریایی که رطوبت خاک در فزونی آن تأثیر دارد، بیماری شانکر است. دلیل اصلی بروز این بیماری در گیاه نیز کمبود مواد مغذی مانند ازت است که از خاک به ریشه‌ها منتقل می‌شوند. با ایجاد بیماری شانکر برگ ‌های درخت زرد شده و در مدت زمانی کوتاه گیاه خشک می‌شود. در نهایت به عنوان علت خشک شدن درخت بادام ، شناخته می شود.

محافظت از درخت در برابر حیوانات:

در این نوشتار به علت خشک شدن درخت بادام، اشاره کردیم که بیشتر این دلایل به وجود بیماری‌های شایع بین درختان بادام ارتباط داشت. یکی‌ دیگر از این دلایل، عاملی خارجی است که در صورت عدم محافظت می‌ تواند باعث آسیب رسیدن به گیاه شود. باغ‌ ها همواره در معرض حمله موجودات مختلف مانند جوندگان، حشرات، حیوانات و… هستند. این موجودات می‌توانند با آسیب رساندن به ریشه یا دیگر بخش‌های گیاه، شرایط لازم برای خشک شدن آن را فراهم کنند.

بیماری جارویی می تواند علت سیخی شدن درخت بادام باشد؟

بیماری جارویی یا سرطان شاخه یکی از بیماری ‌های شایع بین ارقام مختلف بادام است. با ایجاد و پیشرفت این بیماری شاخه ‌های درختان بادام شبیه به جارو شده و به همین جهت در اصطلاح به آن بیماری جارویی می‌گویند. علت سیخی شدن درخت بادام، وجود یک باکتری به نام فیتوپلاسما است که باعث ایجاد بیماری می‌شود.

این باکتری ابتدا شاخه ‌های درخت را تحت ‌تأثیر خود قرار داده و در نهایت حیات گیاه تهدید شده و به مرحله نابودی می‌رسد. نکته مهم در پیدا کردن علت سیخی شدن درخت بادام، تشخیص به موقع، شناسایی علت و جلوگیری از آلوده شدن شاخه‌های سالم است. به این دلیل که شاخه ‌های آسیب ‌دیده در کمترین زمان می‌توانند شاخه‌ها و ارقام دیگر یک باغ را آلوده کرده و از بین ببرند.

علت سیخی شدن درخت بادام چیست؟

هنگام استفاده از کودهای شیمیایی برای ارقام مختلف بادام به میزان استفاده از آن‌ها توجه داشته باشید. به ‌عنوان مثال استفاده بیش از اندازه کود شیمیایی که دارای ترکیبات اوره باشد، شرایط لازم برای ایجاد باکتری فیتوپلاسما را فراهم می‌کند. از دیگر عوامل موثر در پیدا کردن علت سیخی شدن درخت بادام، باید به افزایش رطوبت، آسیب دیدن شاخه‌های جوان، برطرف نکردن نیاز سرمایی گیاه و… اشاره کرد.

برای جلوگیری از شیوع این بیماری باید شاخه ‌های بیمار شناسایی شده و از درخت جدا شوند. با مشاهده شاخه‌هایی که شبیه به جارو تغییر شکل داده و با گذشت زمان خشک شده‌ اند، می ‌توانید از توسعه بیماری جلوگیری کرده و شاخه ‌های سالم را نجات دهید تا به عنوان یکی از علت سیخی شدن درخت بادام، پیشگیری کرده باشید. دقت داشته باشید که سمپاشی به موقع، هرس کردن شاخه‌ها و آبیاری اصولی می‌تواند در جلوگیری از ایجاد این بیماری نقش داشته باشد.

بیماری پیچیدگی برگ درخت بادام چیست؟

بیماری پیچیدگی برگ در ارقام مختلف بادام باعث جمع شدن برگ‌ها و تغییر رنگ در آن‌ها می‌شود. معمولاً این بیماری در نواحی مشاهده می‌شود که از میزان رطوبت و سرمای بیشتری برخوردار هستند. به این ترتیب می ‌توانیم بگوییم، عامل رطوبت در شرایط مختلف اثر چشمگیری بر روی سلامت گیاه دارد. در نتیجه این بیماری نمی تواند به عنوان علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، باشد چرا که به دمای پایین نیاز دارد.

علت جمع شدن برگ درخت بادام:

علت جمع شدن برگ درخت بادام؛ گونه ای قارچ است که بیشتر در فصل‌های بهار و زمستان گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همان‌طور که اشاره کردیم رطوبت در شدت گرفتن این بیماری نقش مهمی دارد. به همین جهت بارندگی در فصل بهار می‌تواند باعث افزایش بیماری و آلوده شدن بخش‌های بیشتری از گیاه باشد.

علائم بیماری پیچیدگی:

معمولاً نشانه های بیماری پیچیدگی در ابتدا بر روی برگ ‌ها نمایان می‌شود. البته بسیاری از باغداران علائم اولیه این بیماری را بر روی شاخه‌ها نیز مشاهده کرده‌اند. هر زمان با لکه ‌هایی به رنگ قرمز یا زرد بر روی برگ‌های درخت بادام، مواجه شدید، نسبت به شیوع بیماری پیچیدگی مظنون شوید. این بیماری می تواند به عنوان یکی از علت خشک شدن درخت بادام در تابستان، شناخته شود. این لکه ‌ها در ابتدا کوچک بوده و با گذشت زمان به لکه‌هایی بزرگ‌تر تبدیل می‌شوند. در نهایت نیز برگ ‌ها به شکل چروکیده درآمده و در اصطلاح جمع می‌شوند.

با شیوع بیماری امکان دارد برگ ها دچار دگرگونی رنگ شده و از شاخه‌ها جدا شوند. همچنین شدت گرفتن بیماری نیز باعث اختلال در رشد طبیعی میوه‌ ها می‌شود. همچنین این امکان وجود دارد که این لکه ‌ها بر روی پوست میوه‌ها نیز ایجاد شوند و رنگ میوه را تغییر دهند. با آلوده شدن چند برگ در طول زمان باقی برگ‌ها نیز آلوده شده و این امکان وجود دارد که شما با مرگ گیاه خود مواجه شوید. چرا که علت خشک شدن درخت بادام، به بیماری های متعددی بستگی دارد.

بیشتر بخوانید : لیست قیمت نهالستان پالیز

ریزش زود هنگام میوه‌ ها و شکوفه ‌های درخت نیز از دیگر عوارض وجود این بیماری هستند. توجه داشته باشید که پیدا کردن علت جمع شدن برگ درخت بادام، در گیاهان جوان اهمیت بسیاری دارد. به این دلیل که ابتلای درختان جوان به این بیماری نسبت به ارقام کهنسال بیشتر بوده و در برابر بیماری آسیب‌پذیرتر هستند.

جمع بندی نهایی دلایل خشک شدن درخت بادام:

در این مطلب به دلایل مختلف خشک شدن و همچنین علت جمع شدن برگ درخت بادام، اشاره کردیم. در تمامی مواردی که ذکر کردیم، کنترل رطوبت خاک اهمیت چشمگیری داشت. گیاهان برای رشد بهینه و بازدهی مطلوب نیاز به تغذیه مناسب، نور کافی، آبیاری منظم و اصولی دارند. همچنین هرس کردن به موقع شاخه ‌ها و سمپاشی در زمان مناسب نیز از مواردی است که در پیشگیری از ابتلاء به بیماری ‌های مختلف موثر واقع می‌شود.

 

 

دکمه بازگشت به بالا