۷۳۴ مرکز فعال دانش‌بنیان کشاورزی در ۱۴ استان

به گزارش خبرنگار علمی و فناوری خبرگزاری مجله زنده خبری، افتتاحيه دومین رویداد ملی فناورانه با عنوان «کشاورزی دانش‌بنیان و بهره‌ور بر مبنای حل چالش‌های راهبردی و مسئله‌محور»، با حضور غلامرضا گل محمدی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، الهام ایمانیان، رئیس پارک علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، و جمعی از فناوران حوزه فناوری و کشاورزی، عصر امروز در پارک علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی برگزار شد.

۷۳۴ مرکز فعال دانش‌بنیان کشاورزی در ۱۴ استان

در این مراسم، غلامرضا گل محمدی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع نخبگان بخش کشاورزی گفت: برای من افتخار بزرگی است که اولین جلسه رسمی خود را در جمع نخبگان این بخش، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی، شرکت می‌کنم. اقدامات ما در زمینه تولید واکسن‌های دامی و انسانی، رود‌های زیستی و آفرینش‌های زیستی، ارزشی بالغ بر یک و نیم میلیارد دلار داشته است. اگر خدمات محققان و همکاران من در سازمان تات نبود، قطعاً امروز وابسته به واردات بسیاری از این محصولات بودیم. به‌طوری که در بخش تولید بذر محصولات استراتژیک، ۹۸ درصد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود، که یکی از دستاورد‌های مهم سازمان تات است.

وی با اشاره به تاریخچه اقدامات صورت‌گرفته در سازمان تات افزود: سازمان تات از سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ پیگیر سامان‌دهی وضعیت فناوری‌های سازمان بوده است. در این راستا، مجوز تأسیس پارک‌های علم و فناوری در شورای گسترش پارک‌های علم و فناوری کشور در سال ۱۳۹۲ صادر شد و در سال ۱۴۰۰ نیز مجوز تأسیس پارک علم و فناوری در محل فعلی، توسط سازمان داده شد. همچنین در سال ۱۴۰۱، فناوری وزارت جهاد کشاورزی افتتاح شد.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی همچنین به پیشرفت‌های اخیر اشاره کرد و گفت: امروز ۷۳۴ مرکز رشد، هسته فناور و شرکت دانش‌بنیان در سطح کشور در سازمان تات فعالیت می‌کنند. این مراکز در ۱۴ استان کشور حضور دارند و علاوه بر این، ۱۴ دهکده فناوری، ۲۷ مرکز رشد واحد فناوری و ۱۳۰ مزرعه نو با همکاری بخش خصوصی در سراسر کشور فعال هستند. هدف ما این است که کل فعالیت‌های سازمان تحقیقات را به سمت فناوری‌محور کردن پیش ببریم، چرا که با توجه به تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آبی، تنها راه پیشرفت بخش کشاورزی، دانش‌بنیان شدن آن است.

وی در ادامه به چالش‌های موجود در این حوزه اشاره کرد و افزود: یکی از چالش‌های اصلی، انتقال دانش و فناوری به مزرعه و کشاورز است. ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی اغلب ۶ درصد است و در برخی موارد به ۱۰ درصد هم می‌رسد. یکی از اولویت‌های سازمان در سال‌های آینده، افزایش ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی است. این موضوع در قانون برنامه هفتم توسعه پیش‌بینی شده است که باید تا پایان این برنامه به ۵۰ درصد برسیم.

گل محمدی همچنین به مشکلات دیگر اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌های مهم دیگر، پایین بودن سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و به‌ویژه در حوزه فناوری است که تنها حدود سه درصد از کل سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی به این حوزه اختصاص دارد. این رقم نمی‌تواند ما را به اهداف موردنظر برساند، اما ما تلاش خواهیم کرد تا سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش افزایش یابد.

رئیس سازمان تات به مشکلات دیگر همچون نبود انسجام در زنجیره تحقیق تا تولید ثروت و همچنین مشکلات مالی کشاورزان کوچک اشاره کرد و افزود: سازمان تات راهبرد‌هایی برای توسعه و حمایت از فناوری‌ها در نظر گرفته است. نخستین راهبرد، افزایش تعداد پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه فناوری است. هدف ما این است که تعداد پروژه‌ها را در چهار سال آینده حداقل ۲۰ درصد افزایش دهیم.

وی از دیگر راهبرد‌های سازمان تات در این زمینه نیز سخن گفت و اظهار داشت: دومین راهبرد، پیاده‌سازی استراتژی‌ها و برنامه‌های لازم، چه سخت‌افزاری و چه نرم‌افزاری، برای توسعه نوآوری و فناوری با مشارکت بخش خصوصی و دانشگاه‌ها است. سومین راهبرد، عبور از سیستم بسته دولتی به سمت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی است.

گل محمدی همچنین در پایان بر لزوم حمایت از برگزاری سمینار‌ها و کنفرانس‌های فناورانه تأکید کرد و گفت: امسال این ایده‌ها برای اولین بار در بسیاری از استان‌های محروم برگزار شد. یکی از مشکلاتی که امروز بخش کشاورزی با آن مواجه است، آفتابی حنایی خرما است. در جیرفت، پنج ایده فناورانه برنده شدند که یکی از آنها مربوط به حل مشکل آفت خرما بود. این پروژه با همکاری سه موسسه فنی مهندسی، پزشکی و آبخیزداری در حال اجراست.

وی در پایان از حمایت‌های وزیر جهاد کشاورزی و همکاری‌های صورت گرفته در این زمینه تقدیر کرد و گفت: با استفاده از ظرفیت صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امیدواریم بتوانیم از این ظرفیت‌ها برای افزایش ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی بهره‌برداری کنیم.

انتهای پیام/

دکمه بازگشت به بالا