افراد چاق بیشتر به دیابت تیپ ۲ مبتلا میشوند/ جلوگیری از ابتلا به دیابت با کاهش ۷ درصدی وزن
علیرضا مهدوی معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری مجله زنده خبری، درباره وضعیت دیابت در ایران اظهار داشت: در پیمایشی که در سال ۱۴۰۰ انجام شد، حدود ۱۴ درصد از جمعیت بالای ۲۵ سال در کشور مبتلا به دیابت بودند. این پیمایش هر پنج سال یک بار انجام میشود و آخرین پیمایش در سال ۱۴۰۰ صورت گرفته است.
وی ادامه داد: با آمار ۱۴ درصد سال 1400 در مجموع ۷.۵ میلیون نفر ابتلا به دیابت وجود دارد و در مجموع بیش از ۲۰ میلیون نفر جمعیت بالای ۲۵ سال در معرض دیابت و یا پیش دیابت هستند، به این معنا که تعداد زیادی از افراد پیش دیابتی، مبتلا به دیابت میشوند، اما اگر به دیابت مبتلا نشوند، به عوارض دیابت به خصوص بیماری های قلبی دچار میشوند.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت عنوان کرد: معمولاً قند خون هر قدربالاتر رود بیشتر در عروق تاثیر میگذارد و به همین دلیل عوارضی در عروق ایجاد میکند که در حداکثر اوقات ناشی از چاقی است؛ چاقی هم براثر کم تحرکی، مصرف کالری زیاد و غذاهای ناسالم است. دیابت بیشتر در افراد چاق و دارای ژن دیابت خانوادگی شایع است.
مهدوی ادامه داد: ابتلا به دیابت نوع ۲ درحال رشد است که در گذشته به آن دیابت بزرگسالان گفته میشد و دیابت نوع ۱ درصد کمی از افراد مبتلا به دیابت را تشکیل می دهد. دیابت نوع ۲ که وابسته به سبک زندگی است بیشتر افراد چاق به آن مبتلا میشود.
وی افزود: اگر فرد چاقی در وضعیت پیش دیابتی قرار گرفته باشد، با کاهش ۵ الی ۷ درصد از وزن خود و ورزش مرتب میتواند شرایط خود را تغییر دهد، همچنین ورزش مرتب میتواند به درمان افراد دارای دیابت کمک کند.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت بابیان اینکه حرکت کشورها به سوی سالمندی است، عنوان کرد: چندین سناریویی برای آینده وجود دارد، جامعه ما به سوی سالمندی حرکت میکند و به همین دلی بر جوانی جمعیت تاکید داریم.
مهدوی افزود: در کشور ما افراد متولد دهه ۶۰ پا به دوره میانسالی گذاشته اند و انتظار داریم تعداد افراد مبتلا به فشار خون و قند خون افزایش پیدا کند که این اتفاق در صورت عدم مداخله و اصلاح سبک زندگی رخ میدهد.
مهدوی با بیان اینکه برنامه پیشگیری و کنترل طی سالهای اخیر اجرا شده است، درغیر این صورت شیوع ابتلای بیشتری داشتیم، عنوان کرد: اگر به بیماریهای غیر واگیر توجه نکنیم و تحرک داشته باشیم و غذای سالم مصرف کنیم، میتوانیم امیدوار باشیم وضعیت ابتلا به دیابت در کشور ثابت باشد.
وی با اشاره به زندگی ماشینی امروز و کم تحرکی بزرگسالان و کودکان خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر جمعیت روستا کاهش و جمعیت شهرها افزایش پیدا کرده است و زندگی افراد در روستا مثل شهرنشینان شده و تحرک آنها کاهش پیدا کرده است، به همین منظور فاصله تعداد افراد مبتلا به دیابت در روستا و شهر به هم نزدیک شده است.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به نگرانی دنیا نسبت به پاندمانی کووید ۱۹ تصریح کرد: ما باید در کنارپاندمی های مختلف اقدامات و مداخلات در زمینههای جوانی جمعیت و اصلاح شیوه زندگی کودکان انجام بدهیم که در این راستا سیاستهایی در مصرف نمک و شکر از جمله دریافت مالیات بیشتر از نوشابه ها، کاهش نمک نانها، عوارض کالاهای آسیب رسان به سلامت اعمال کرده ایم.
مهدوی درپاسخ به سوال اینکه آیا سلامت روان بر دیابت تاثیر میگذارد؟ اظهار کرد: شعار سه سال گذشته فدراسیون بین المللی دیابت مبتنی بر تندرستی از نظر جسمی، روحی و اجتماعی است و در افراد مبتلا به دیابت نباید به کنترل قند آنها توجه کرد بلکه افراد مبتلا به دیابت باید خود را به مسائل مختلفی دیگری وفق دهند و باید در این زمینه به آنها کمک شود. برای افراد دارای دیابت در ابتدا باید بیماری را کنترل کرد که در صورت عدم کنترل، چشم و کلیه فرد آسیب میبیند که این مورد برای بیمار فشار روحی به همراه دارد.
وی با بیان اینکه فرد مبتلا به دیابت برای اینکه در جامعه پذیرفته شود، دیابت خود را پنهان و تغذیه را رعایت نمیکند، عنوان کرد: در برنامه کشوری یک برنامه مشاوره رواشناسی با دیابتیها اضافه کردیم، همه افرادی که دارای بیماری مزمن هستند، دچار اضطراب و افسردگی میشوند که این افسردگی و اضطراب زمانی که از بیماری گذشته و عوارض بروز کرده است، در افراد ایجاد می شود و به همین دلیل برای این افراد جلسات مشاور برنامه ریزی کرده ایم تا بیماری خود را بشناسد و با بیماری کنار بیاید.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه فشارخون و قند خون علائمی ندارد، توضیح داد: امکان دارد اضطراب محیطی، قند و فشار بیماران را افزایش یا کاهش دهد، اما ما باید دارای نگاه جامع تری باشیم. وقتی فردی به بیماری مبتلا می شود و تا آخر عمر باید به پزشک مراجعه کند، میتوان با برگزاری جلسات مشاور مداومت بر درمان به افراد مبتلا به دیابت بیاموزیم و از درگیری روحی و روانی آنها کاهش دهیم. این افراد باید مسئولیت پذیر باشند، زندگی خود را سازمان دهند وبه مصرف کالری خود توجه کنند.
انتهای پیام/