اقتصادیبرترینهای کسب و کارعمومی

نحوه کاشت دانه انار

شاید باورتان نشود که کاشت انار در گلدان یکی از ساده‌ترین و بهترین گزینه‌های کاشت یک درخت میوه در گلدان است و می‌تواند تجربه‌ای متفاوت و هیجان انگیز برای علاقه‌مندان به گل و گیاه رقم بزند. با کاشت انار در گلدان می‌توانید از میوه‌های خوشمزه و ارگانیک دست پروده خودتان بهره‌مند شوید و همزمان یک گلدان تزئینی زیبا و طبیعی در خانه داشته باشید. در ادامه با راهنمای کاشت انار در گلدان و شرایط نگهداری از آن آشنا شوید. جهت آگاهی از قیمت نهال کلیک کنید.

نحوه کاشت انار در گلدان

برای کاشت انار می‌توانید از طریق بذر یا از طریق کاشت قلمه اقدام کنید. البته دانه‌های انار هر چند خیلی راحت و سریع جوانه می‌زنند، اما سه سال طول می‌کشد تا درخت شما بزرگ شده و به میوه‌دهی برسد و البته ممکن است دقیقا مشابه اناری نباشد که از آن بذر گرفته‌اید! اما با کاشت قلمه، می‌توانید سریع‌تر صاحب یک درخت انار گلدانی شوید. این شما هستید که تصمیم می‌گیرید کدام روش را انتخاب کنید.

مراحل کاشت درخت انار در گلدان به شرح زیر است:

۱تهیه بذر

برای تهیه بذر انار، یک انار سالم و رسیده را انتخاب کنید و با کمک دست بزرگ‌ترین و رسیده‌ترین دانه‌های انار را از آن جدا کنید. سپس، قسمت غلاف گوشتی چسبیده به بذر را به دقت جدا کنید و مراقب باشید آسیبی به هسته نرسد و هسته‌هایی که از غلاف جدا شده‌اند را با آب ولرم بشویید.

۲آماده کردن بستر کاشت

هسته‌های آماده شده را در بستری از خاک نرم با زهکشی خوب قرار دهید و روی آن را با یک لایه ۱/۵ سانتیمتری خاک بپوشانید. ترکیبی از با ماسه یا خاکبرگ و ماسه بهترین بستر کاشت برای جوانه زدن دانه‌های انار است. سپس گیاه را به طور کامل آبیاری کنید به طوری که آب از زهکش کف گلدان خارج شود و آن را در محلی گرم (دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد) با دریافت نور کافی خورشید قرار دهید.

بهترین مکان برای قرار دادن سینی نشا یا گلدان انار در آپارتمان؛ بالکن یا پنجره‌های نورگیر جنوبی و شرقی است. در صورت شرایط مساعد محیطی، بعد از گذشت ۳۰ تا ۴۰ روز شاهد رویش اولین جوانه‌های انار خواهید بود.
هشدار: از قرار دادن گلدان انار در محلی سایه یا مکانی با دریافت نور شدید خورشید خودداری کنید.

۳انتقال به گلدان اصلی و مراقبت از گیاه

بعد از گذشت چند ماه و چند برگی شدن جوانه‌ها، گیاهچه‌های جوان را به گلدان اصلی انتقال دهید. هر چند درخت انار در محیط باز تا حدود ۹ متر رشد می‌کند و ریشه‌های عمیقی دارد، اما شما می‌توانید با انتخاب ارقام پاکوتاه انار، انار مینیاتوری و یا با هرس کردن منظم درخت، آن را به راحتی در گلدان پرورش دهید؛ بنابراین در اولین مرحله انتقال جوانه‌ها به گلدان اصلی، یک گلدان متوسط را انتخاب کنید و سپس هر سال با بزرگ‌تر شدن گیاه، سایز گلدان را تغییر دهید.
درخت انار در سال پنجم رشد به بار می‌نشیند. برای برداشت انار صبر کنید تا انار‌ها کاملا قرمز و رسیده شوند و سپس آن‌ها را بچینید.

آبیاری

نهال جوان انار برای رشد کافی نیاز به آبیاری نسبتا زیادی دارد و بهتر است خاک گلدان همواره مرطوب و نه خیس و غرقابی باشد. از جمع شدن آب در زیر گلدانی خودداری کنید، زیرا باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. البته درخت انار با بزرگ‌تر شدن مقاوم‌تر شده و به آبیاری کمتری نیاز دارد، ولی در فصول گرم تابستان ممکن است نیاز به آبیاری دو بار در روز نیز داشته باشد.

خاک

درخت انار به نوع خاک چندان حساس نیست و می‌تواند در هر نوع خاکی رشد کند. مهمترین نکته برای انتخاب خاک برای کاشت انار در گلدان، تخلخل مناسب خاک و حاصلخیز بودن آن است. همچنین از وجود زهکش مناسب در کف گلدان مطمئن باشید.

نکته: خاک انار باید کمی قلیایی باشد، از آنجایی که بیشتر بستر‌های کشت پ.هاش خنثی دارند، توصیه می‌کنیم برای اصلاح اسیدیته خاک، مقدار کمی پودر آهک یا سنگ آهک به خاک گلدان اضافه و با آن مخلوط کنید.

نور

درخت انار برای رشد ایده‌آل به نور خوب نیاز دارد. اگر این گیاه را در داخل خانه رشد می‌دهید، فراهم کردن نور و لامپ‌های فلورسنت می‌تواند به شکوفا شدن و رشد گیاه‌تان کمک کند.

 

 

کوددهی

کوددهی منظم و ماهی یک بار در طول فصل رشد به رشد سریع‌تر و بهتر درخت انار کمک می‌کند. شما می‌توانید از موجود در بازار برای کوددهی درخت استفاده کنید فقط قبل از مصرف مطابق دستور، آن را رقیق کنید.

هرس

درخت انار به ویژه در سال‌های اول رشد نیاز به هرس دارد و بایستی ساقه‌ها وشاخه‌های اضافی از آن جدا شود تا انرژی کافی برای ادامه رشد برای گیاه فراهم شود. حدف شاخساره‌های مرده و شاخه‌هایی که از بن درخت می‌رویند، در هرس گیاه باید به آن توجه شود. در مدت ۳ سال اول رشد گیاه، به آرامی تمام زیر شاخه‌ها را هرس کنید تا رشد شاخه‌های جدید را در اطراف گیاه‌تان تقویت کنید.

آفت و بیماری‌ها

غیر از شته که کنترل آن به روش مکانیکی امکانپذیر است، درخت انار در شرایط گلدانی، آفت خاصی ندارد و شما می‌توانید با خیال راحت به پرورش و کاشت انار در گلدان اقدام کنید.

همانطور که گفتیم کاشت انار در گلدان بسیار راحت است و زمانی که گیاه بزرگ شد به نگهداری خاصی نیز نیاز ندارد. اگر تمایل دارید زودتر درخت انار داشته باشید می‌توانید به جای کاشت بذر، قلمه‌های جوان انار را در گلدان بکارید و مراقبت‌های لازم را انجام دهید. پیشنهاد می‌کنیم اگر علاقه‌مند به کاشت سایر میوه‌ها و سبزیجات در گلدان و محیط آپارتمان هستید، حتما سری به مجموعکاشت دانه انار خیلی سخت و پیچیده نیست و می توانید با خواندن این مطلب و دانستن اصول و نکات خاص نگهداری و پرورش گیاه انار، خودتان در منزل درخت انار داشته باشید و یا در باغ بتوانید انار بکارید و محصول برداشت کنید.

به گفته پالیز نهال میاندوآب، افراد زیادی ترجیح می دهند که درخت انار را در محیط منزل پرورش دهند زیرا در فصل پاییز که فصل انارهای درشت و رسیده ترش و شیرین است و خیلی از افراد علاقمند به گل و گیاه یا افراد باغدار را به این کار ترغیب می کند. نکته جالب این است که روند کاشت دانه انار خیلی هم سخت نیست و اگر مایل باشید می توانید خیلی راحت درختچه ای پر از انارهای خوشمزه را پرورش دهید.

آشنایی با کاشت دانه انار و پرورش آن

انار از دسته درختان بومی ایرانی است که در مناطقی مانند شهرهای لرستان، فارس، مرکزی و جگل های غرب و مکان های این چنینی رشد می کند. این درخت از 3 هزار سال پیش توسط انسان ها شناسایی شده است و در مناطق مختلف کشت می شود. درخت انار این قابلیت را دارد که با آب و هوای مکان های سرد زمستانی، بهاری آفتابی و تابستانی گرم سازگار شود. انار را می توان گیاهی دلربا دانست که به دلیل گل های زیبا و میوه های خوش رنگی که دارد، بسیار طرفدار دارد.

انار یکی از بهترین درختان میوه است که اصول کاشت آن راحت است. اگرچه درخت انار وقتی که بالغ می شود ارتفاع آن به بیش از 9 متر می رسد و این حد برای محیط خانه مناسب نیست ولی نگران نباشید زیرا می توانید از درخت انار پاکوتاه استفاده کنید که ارتفاع و وسعت آن به 50 تا 120 سانتی متر می رسد و یا از گونه های دیگی که شامل انارهای گل دار تریینی است استفاده کنید و آنها را با هرس کوچک نگه دارید.

دستورالعمل کاشت انار

کاشت انار در فصول پاییز یا زمستان صورت می گیرد تا نهال آن در فصل بهار آماده برای کاشت در زمین باشد. کاشت دانه خیلی سخت نیست و بسیاری از باغبانان ترجیح می دهند برای عمل به نشاندن انار از دانه های آن استفاده کنند زیرا این گونه می دانند که چه اناری از چه خانواده ای با چه خصوصیاتی را کشت کرده اند. باید توجه داشته باشید که برای کاشت انار می توانید از طریق دو روش کاشت در گلدان  و کاشت در زمین استفاده کنید که در ادامه این مراحل را توضیح می دهیم:

کاشت انار در گلدان

برای کاشت انار در گلدان باید در ابتدا دانه های خوراکی و قرمز رنگ انار را از آن جدا کنید و با دستمال کاغذی قسمت های آبدار و قرمز رنگ اطراف هسته را خیلی آرام از آن جدا کنید زیرا معمولا هسته را خوب تمیز می کنند و دانه های سالم، سفید و تو پر را برای کاشت جدا خواهند کرد.

در این مرحله بهتر است دستمال کاغذی را خوب خیس کنید و دانه های انار را میان آن بگذارید و درون پلاستیک قرار دهید و درب آن را محکم ببندید. توصیه می کنیم که پلاستیک را در محیطی گرم قرار دهید و به مدت 10 روز از آن خارج نکنید تا دانه های انار خوب جوانه بزنند.

حالا چند گلدان کوچک تهیه کنید و هر کدام را از خاک های غنی شده و مخصوص گلدان پر کنید و هر کدام از جوانه های انار را در یک گلدان بکارید طوری که قسمت های سر هسته از خاک بیرون باشد.

پس از کاشت دانه انار درون گلدان آنها را در مکانی که تایش نور خورشید وجود داشته باشد و دمای آن حدود 20 تا 30 درجه سانتی گراد باشد قرار دهید. با قراهم کردن این شرایط هسته انار حدود 2 هفته پس از کاشت در گلدان شروع به رشد می کند و تا 2 سانتی متر پیش می رود. البته در این مدت زمان باید مداوم به بستر آب بدهید و مراقب خاک باشید که خشک نشود و رطوبت خود را از دست ندهد. اگر رطوبت بستر خشک شده بود باید روی آب اسپری کنید.

مطلب پیشنهادی:

کاشت انار در زمین 

اگر می خواهید که نهال های انار را در زمین کشت نمایید می توانید پس از کاشت دانه انار در گلدان، زمانی که به مرحله نهال رسید، آنها را به زمین منتقل کنید تا بهتر بتواند رشد کند و میوه بدهد. توصیه می کنیم نهال های انار را در طول فصل بهار و یا در اواخر زمستان وقتی که هوا رو به گرم شدن می رود به زمین یا باغ منتقل کنید و درون خاکی که غنی است و سرشار از مواد معدنی است بکارید.

برای کاشت نهال باید یک گودال به انداه نیم متر در زمین حفر کنید و در آن کمی خاک نرم بریزید و نهال ها را که از قبل از گلدان خارج کرده اید در آن بکارید.

توصیه می کنیم که کود را با خاک در حفره ترکیب کنید و سپس نهال را کشت کنید تا شاهد رشد بهتری از گیاهتان باشید. کمپوست خاک و برگ کود بسیار مناسب و مقوی تر برای درخت و نهال تازه کشت شده است و اگر پیش از کاشت نهال بستر را شخم زنی کنید و این مواد را با خاک زمین خوب ترکیب کنید نتیجه بهتری می گیرید.

سعی کنید که نهال را در مکانی آفتابی قرار دهید طوری که روزانه 6 ساعت نور خورشید به آن بتابد. پس از کاشت نهال بهتر است که به صورت منظم آبیاری شود و هفته ای دو الی سه بار به آن آب بدهید.

شرایط مورد نیاز برای کاشت و پرورش انار

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم نمایید و به همین منظور در ادامه به بیان برخی از شرایط لازم برای کاشت و پرورش دانه انار می پردازیم:

آبیاری

اگرچه گیاه بالغ انار نسبت به بی آبی مقاوم است اما گیاهان جوان برای رشد و شادابی خود نیاز به آبیاری منظم و فراوان دارند. در واقع نیاز آبی درخت انار بسته به سایز گلدان، دما، باد و تراکم خاک می باشد و بایستی به صورت مرتب آبیاری شود. توجه داشته باشید در فصل تابستان که آفتاب بسیار شدید است و دمای هوا بالا است گیاه نیز به آبیاری هر روز و یا ۲ مرتبه در طول روز احتیاج دارد تا خاک مرطوب بماند.

نور و دما

به طور کلی دانه های انار برای رشد بهتر نیاز به نور خورشید دارند و به همین خاطر بابستی گلدان را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید و البته که گیاه قادر به تحمل مقداری سایه نیز خواهد بود. همچنین در مورد دمای مورد نیاز فضای کشت نیز می توان گفت که بازه دمایی ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتی گراد ایده آل بوده و در غیر اینصورت با پژمردگی برگ های گیاه مواجه خواهید شد.

خاک

به صراحت می توان گفت که بهترین خاک برای پرورش انار خاک قلیایی همراه با زهکشی خوب و سرشار از مواد غذایی ارگانیک است که PH آن نیز برابر ۷.۵ باشد. از آنجایی که بیشتر بستر های کشت دارای PH خنثی می باشند می توانید به منظور اصلاح اسیدیته خاک مقدار کمی پودر آهک یا سنگ آهک نیز به خاک اضافه نمایید.

کوددهی

درخت انار نیز مانند بسیاری از درختان دیگر نیاز به کود دهی منظم دارد و به همین خاطر توصیه می شود پس از اینکه انارها را درون گلدان کاشتید از کودهای ارگانیکی استفاده نمایید که مواد غذایی را به تدریج در خاک آزاد می کنند و در اختیار گیاه می گذارند. بهتر است گیاهتان را در طول فصل رشد با کودهای مایع رقیق ارگانیک هر چند هفته یک بار تغذیه نمایید.

تعویض گلدان

توجه داشته باشید که برای انجام تعویض گلدان انار باید زمانی که گیاه دچار تنگی ریشه شده و فضا برای ریشه کوچک بود اقدام به تعویض گلدان آن کنید و درختتان را به گلدان یا یک سایز بزرگتر انتقال دهید.

هرس کردن

معمولا می توان انار را از دسته درختانی دانست که نیازی به هرس ندارند البته انجام هرس به فرم دهی و باروری بهتر گیاه کمک زیادی خواهد کرد. به همین خاطر برای انجام هرس بایستی در اواسط مرداد ماه این کار را انجام دهید. در ابتدا حدود چهار تا پنج شاخه از درخت انار را که در جهات مختلف رشد کرده اند و نسبت به تنه درخت زاویه بازی دارند را باقی می گذارند و بقیه شاخه ها قیچی می کنند. معمولا شاخه هایی که باقی می مانند حدودا دو سوم از بلندی آن ها را کوتاه خواهند کرد و همچنین تمام شاخه های خشکیده از روی درخت گرفته می شوند تا میوه ها فضای بیشتری برای رشد داشته باشند و همچنین در صورت تماس با آن ها آسیبی نبینند. به طور کلی درخت انار بایستی به گونه ای هرس گردد که از فرم گیری صحیح تنه آن و رشد آن در طول سال های اولیه کشت پیشگیری نشود.

مطلب پیشنهادی:

ه مطالب سایت ستاره بزنید.

 

آیدا چم سورکی

آیدا چم سورکی هستم متولد 1381 تحصیل کرده در رشته علوم تربیتی و علاقمند به نویسندگی و فعال در شبکه های اجتماعی
دکمه بازگشت به بالا