رژیم غذایی برای کبد چرب و دیابت

برنامه غذایی مناسب در رژیم کبد چرب شامل مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، قهوه، روغن زیتون، سویا، آجیل و دانه های کتان و چیا و … است. برای درمان کبد چرب چی نخوریم؟ بهترین رژیم لاغری و تغذیه ممنوعه برای سلامت و تناسب اندام مبتلایان به این بیماری شامل نوشابه ، الکل، غذاهای شور، چربی های اشباع، غذای سرخ شده، بیکن، سوسیس، گوشت های پخته شده و گوشت های چرب میباشد.مبتلایان به کبد چرب می‌شود. کافئین سطح آنزیم‌های غیرطبیعی کبدی را کاهش می‌دهد و از این طریق افراد از بیماری‌های کبدی دور می‌کند.

سبزی برای جلوگیری از تجمع چربی

ترکیبات موجود در اسفناج و دیگر سبزیجات برگ‌دار به مبارزه با بیماری کبد چرب کمک می‌کند. مطالعات نشان می‌دهند که مصرف اسفناج خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش می‌دهد، چراکه اسفناج حاوی پلی فنول‌ها و نیترات است. خوب است بدانید که تأثیر اسفناج خام بیش از اسفناج پخته است، چون در حین پخت برخی خواص آنتی‌اکسیدانی و پلی فنولیک اسفناج از بین می‌رود.در پک چاقی صورت از مواد غذایی مناسب استفاده شده است.

لوبیا و سویا

هم سویا و هم لوبیا در کاهش خطر ابتلا به کبد چرب بسیار مؤثر است. مطالعات نشان می‌دهند که حبوباتی همچون نخود و عدس سرشار از مواد مغذی متراکم و نشاسته‌های مقاوم هستند. به همین علت مصرف حبوبات سبب بهبود سلامت و عملکرد روده می‌شود. حبوبات کمک می‌کنند که سطح گلوکز و تری گلیسیرید خون در افراد چاق کاهش پیدا کند و فرد کمتر در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب قرار بگیرد.

آجیل برای کمک به کاهش التهاب

آجیل‌ها سبب کاهش التهاب و مقاومت به انسولین می‌شوند. همچنین مصرف آجیل استرس اکسیداتیو و خطر ابتلا به کبد چرب را نیز کاهش می‌دهد. مصرف مغزهایی همچون گردو در طولانی‌مدت سبب بهبود عملکرد کبد می‌شود و علائم و عوارض کبد چرب را کاهش می‌دهد.

ماهی و کاهش التهاب و چربی

ماهی‌های چرب همچون سالمون، ماهی تن، قزل‌آلا و ساردین ازجمله مواد غذایی هستند که توصیه می‌شود مبتلایان به کبد چرب مصرف کنند. ماهی‌های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و همان‌طور که گفته شد چربی امگا ۳ می‌تواند به کاهش چربی کبد کمک کند. امگا ۳ سبب افزایش کلسترول خوب یعنی HDL و کاهش سطح‌تری گلیسیرید می‌شود. بنابراین اگر مستعد ابتلا به کبد چرب هستید یا اینکه از این بیماری رنج می‌برید، حتماً مصرف ماهی‌های چرب را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

نمونه رژیم غذایی کبد چرب

اگر مبتلا به بیماری کبد چرب هستید، حتماً نیاز به یک برنامه غذایی اصولی و مطابق با شرایط جسمانی فعلیتان دارید. پزشک متخصص برنامه غذایی جهت کنترل بیمار کبد چرب برای شما تهیه می‌کند. در ادامه می‌توانید نمونه‌ای از برنامه غذایی معمولی روزانه افراد مبتلا به کبد چرب را ببینید.

  • صبحانه: ۸ اونس بلغور جو دوسر، ۲ قاشق چای‌خوری کره بادام‌زمینی، ۱ قاشق غذاخوری دانه چیا، ۱ فنجان توت مخلوط، ۱ فنجان چای سیاه یا چای سبز
  • ناهار: ۳ اونس مرغ کبابی، ۱ عدد سیب‌زمینی پخته کوچک، ۱ فنجان بروکلی یا هویج پخته‌شده، سبزیجات مخلوط، سالاد اسفناج با روغن‌زیتون و سرکه بالزامیک
  • میان‌وعده: ۱ قاشق غذاخوری کره بادام‌زمینی، تکه‌های سیب، ۲ قاشق غذاخوری هوموس با سبزیجات خام
  • شام: سالاد لوبیا، ۳ اونس ماهی سالمون گریل‌شده، ۱ فنجان بروکلی پخته‌شده، ۱ فنجان کینوا پخته‌شده و ۱ فنجان توت مخلوط

غذاهای ممنوع در رژیم غذایی مبتلایان به کبد چرب

مهم‌ترین نکته‌ای که باید بدانید و همیشه به خاطر داشته باشید این است که از چربی‌های اشباع‌شده  و اعتیاد دوری کنید.  و با خرید داروی ترک اعتیاد تضمینی به سمت ترک اعتیاد و سلامتی بروید. چربی‌های اشباع‌شده نه‌تنها برای مبتلایان به کبد چرب که برای افراد دیگر نیز منبع غذایی ناسالم محسوب می‌شوند. چربی‌های اشباع سبب رسوب چربی در کبد می‌شوند. برای به حداقل رساندن مشکلات کبدی ناشی از بیماری کبد چرب از مصرف مواد غذایی زیر اجتناب کنید:

  • مرغ به جز گوشت سفید بدون چربی
  • گوشت قرمز
  • پنیر پرچرب
  • ماست به جز ماست کم‌چرب
  • مواد غذایی پخته‌شده یا سرخ‌شده با روغن پالم نخل یا نارگیل
  • مواد قندی همچون آب‌نبات
  • نوشابه‌های معمولی و شیرین
  • مواد غذایی حاوی قندهای مصنوعی همچون شربت ذرت که فروکتوز بالایی دارند

در گرید ۳ می‌توان به ضعف، از دست دادن اشتها،، خارش پوست، احساس گیجی، تورم پاها، زرد شدن چشم‌ها و پوست بدن، درد و تورم شکم، بزرگ شدن پستان‌ها در مردان و… اشاره نمود.

چه کسانی به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند؟

  • چاقی با سطح بالای چربی شکم داشته باشید.
  • فشار خون بالا، دیابت یا کلسترول بالا دارید.
  • مبتلا به آپنه انسدادی خواب (یک راه هوایی مسدود شده که باعث توقف و شروع تنفس در طول خواب می شود).

بهترین روش تشخیص؟

از آنجایی که این بیماری اغلب هیچ علامتی ندارد، پزشک اولین کسی باشد که آن را تشخیص می‌دهد. سطوح بالاتر آنزیم‌های کبدی که در آزمایش خون برای سایر بیماری‌ها ظاهر می‌شوند، ممکن است علامت قرمز را افزایش دهند. افزایش آنزیم های کبدی نشانه آسیب کبد شماست. برای تشخیص،باید به سونوگرافی یا توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) برای گرفتن تصویری از کبد.بیوپسی کبد (نمونه بافت) برای تعیین میزان پیشرفت بیماری کبد.یک سونوگرافی تخصصی که گاهی به جای بیوپسی کبد برای تعیین میزان چربی و بافت اسکار در کبد استفاده می شود،انجام دهید

رژیم کبد چرب

بیماری کبد چرب، همانطور که از اسمش پیداست، بیماری حاصل از تجمع چربی در کبد است. ابتلا به کبد چرب در دو نوع عمده شایع است:  ناشی از الکل (ناشی از مصرف بیش از حد الکل) و غیر الکلی. که  افراد چاق با محصولات لاغری دکتر بیز  کبد چرب  را درمان میکنند.

برای افرادی که به گرید ۲ مبتلا هستند بهترین رژیم غذایی شامل محدود کردن مصرف کربوهیدارت ها می باشد. ضمن آنکه بهتر است نان و برنج مصرفی حتما دارای سبوس باشد. این افراد بهتر است از میوه ها و سبزیجات بیشتر و روغن های سالم تر در رژیم غذایی خود استفاده کنند. همچنین غذاهای فرآوری شده و دارای شکر و قند بالا را محدود نمایند. این افراد بهتر است هرگز الکل، گوشت و چربی های اشباع مصرف نکنند.

لیست غذایی مفید، برای کبد چرب چی بخوریم؟

متخصصان، مصرف این مواد غذایی را برای جلوگیری از ابتلا به کبد چرب توصیه می کنند:

شیر بادام یا شیر گاو کم چرب

بزرگسالان و کودکان مبتلا باید به مصرف کلسیم توجه کنند. مصرف کافی کلسیم و ویتامین D  می تواند به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به بیماری کبدی پیشرفته به دلیل عوارض متعدد تغذیه ای دچار مشکل هستند و می توانند به پوکی استخوان مبتلا شوند. مبتلایان به کبد چرب روزانه حداکثر سه لیوان از هر یک از این نوع شیرها را بنوشند.

قهوه

تحقیقات پزشکی در حوزه تغذیه و تناسب اندام نشان داده، قهوه ی بدون خامه و شکر، یکی از موثرترین روش ها برای بهبود کبد چرب است. به نظر می رسد که قهوه ممکن است نفوذپذیری روده را کاهش داده و لذا جذب چربی را برای بدن کندتر می کند. البته صحت این مسئله هنوز در مرحله تحقیقات بالینی قرار دارد اما با این وجود، شواهد فزاینده ای نشان می دهد که قهوه اثرات مفیدی در کمک به کاهش علائم و خطرات بیماری دارد. بسته به نوع شدت بیماری و وضعیت بیمار، مصرف 7 تا 9 فنجان قهوه در هفته توصیه می شود.

غذاهای غنی از ویتامین E

شامل فلفل دلمه ای قرمز، اسفناج ، بادام زمینی و مغزها و … می باشد که سرشار از ویتامین E بوده و برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه

  • شده و غلات تصفیه شده به رژیم غذایی خود خودداری کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا