هوش هیجانی کودک

والدین مسئولیت دارند تا فرزندانشان را تشویق کنند تا هوش خود را در حوزه ها مختلف توسعه بدهند. البته که این هوش تنها محدود به مفهوم عمومی و iq نمی شود. در این مقاله به بخش دیگری از هوش پرداخته می شود که بسیار حائز اهمیت است. از نظر افزایش هوش هیجانی در کودکان به اندازه بالاتر بردن آی کیو با اهمیت است.هوش هیجانی که در دسته هوش عاطفی دسته بندی می شود، به توانایی یک فرد در بروز احساسات و همچنین کنترل آن گفته می شود. مجموعه ای از مهارت ها هستند که هر کودک باید در یک بازه زمانی مشخص سنی آن ها را آموزش ببیند.

چگونه کودکی با هوش هیجانی (EQ) مناسب بپرورانیم؟

تکنیک های افزایش هوش هیجانی کودکان

در این مقاله کلینیک ایران قصد داریم تا به شما 10 تا از تکنیک های افزایش هوش هیجانی در کودکان را آموزش دهیم. شما باید به عنوان والدین با کمک گرفتن از این روش ها و بررسی رفتار های کودکان در هر بازه سنی به بالاتر بردن هوش هیجانی آنها کمک کنید. ما در سایت خود مقایسه قیمت بی سیم اسباب بازی با برندهای مختلف را برای شما عزیزان قرار داده ایم.

  1. برچسب زدن به احساسات کودکان

هر کودکی باید به درستی بتواند احساسات را از هم تشخیص دهد. شما می توانید با گذاشتن نام بر این حس ها به آنها آموزش دهید تا احساساتشان را بهتر بشناسند. مثلا زمانی که کودک شما از باختی که از بازی داشته است احساس ناراحتی می کند.

از او بپرسید که ناراحتی؟واژه هایی مشابه عصبانی، ناراحت، خجالت، دردناک و… همگی از واژه هایی هستند که برای بیان احساسات مورد استفاده قرار می گیرند. افزون بر موارد فوق کلماتی که احساسات مثبت مثل شادی و… را نشان می دهند را بیان کنید.

احساسات کودکان

  1. آموزش مهارت و تکنیک ها مقابله ای

بعد از افزایش هوش هیجانی در کودکان وقت آن رسیده که به آنها آموزش دهید که چگونه باید این حس ها را مدیریت کنند. مثلا در هنگام عصبانیت نفس آرام بکشند و برای کنترل حس خشم محیط را ترک کنند.

  1. مدل کردن روش های صحیح بیان احساسات

برای آنکه کودک به درک درستی از احساساتش برسد؛ سعی کنید در صحبت هایتان احساسات را بیان کنید. مثلا زمانی که خوشحالید آن را در چهره تان نشان دهید.

  1. نشان دادن حس همدلی به کودکان

والدین می توانند برای افزایش هوش هیجانی در کودکان حس همدلی را به آنها نشان دهند. مثلا زمانی که کودکان حس ناراحتی است و حتی این حس را کمی با اغماض به شما نشان می دهد. به او نشان دهید که با او همدرد آید و دلیل ناراحتی او را درک می کنید. البته اگر این رفتار شما هم اقرار آمیز باشد؛ موجب می شود تا او در ارتباط با احساساتش دچار اشتباه شود.

همدلی با احساسات کودکان

  1. توسعه دادن حل مسئله برای افزایش هوش هیجانی

یکی از مواردی که در حوزه افزایش هوش هیجانی در کودکان مورد بررسی قرار می گیرد؛ یادگیری نحوه حل مشکلات است. زمانی که احساسات شناخته شده اند و زمان می رسد که کودک بتواند مشکلاتش را در این زمینه خود حل کند. در این راه به آنها راه حل ارائه دهید.

  1. تبدیل هوش هیجانی به هدف دائمی

مهم نیست که تا چه اندازه کودک شما در این زمینه پیشرفته است؛ چیزی که مهم است این است که با این وجود برای افزایش هوش هیجانی در کودکان کمک کنید. کودک در زندگی با موانع زیادی روبرو می شوند و باید بتوانند از پس حل همه این مشکلات بر بیایند. این مهارت سازی را هدف قرار دهید. جلیقه پلیس کودک به همراه لوازم مخصوص و یک اسلحه تیر فومی بزرگ برای کودکان علاقمند به بازی های پلیسی طراحی شده است.

  1. فرصت دادن به بیان شدن درست شدن احساسات

زمانی که حس کردین استرس و عصبانیت در شما بروز کرده، سعی کنید با حفظ آرامش خود یک فرصت به او بدهید تا ارتباط کودک با شما به درستی شکل بگیرد. از مهمترین مراحل افزایش هوش هیجانی در کودک این است که در شرایطی که کودک فریاد می زد آرامش خود را حفظ کنید.

  1. درک و پذیرش به جای قضاوت دیگران
    زمانی که کودک حس ناراحتی می کنند، اغلب والدین به سرشان می زنند؛ که شروع به نصیحت کردن کودک کنند. در حالی که کار درست ای این است که این کار را به زمان دیگری محول کنید. شما باید این را بدانید که هر فرد تا حد توان بهترین خود را نشان می دهد و فقط در شرایطی ناراحتی را از خود بروز می دهد که دیگر توانش را نداشته باشد. شما باید به درکی از این موضوع برسید.
  2. منعکس و تایید کردن احساسات کودکان
  3. متخصصان بر این باوراند که برای افزایش هوش هیجانی در کودکان بهتر است احساسات آنها را تایید کنید و برای کودک مهم است تا حس هایش شنیده شود و از سوی دیگران منعکس شوند. وقتی کودک راجب حس هایش صحبت می کند؛ وانمود کنید که متوجه او هستید.

منعکس کردن احساسات کودکان

  1. پرس و جو کردن از حس و حالات کودک

برای افزایش هوش هیجانی در کودکان زمانی که کودک با هیجان حسی را بیان می کند؛ به او گوش فرا دهید. فرزندان حس می کنند که باید از سوی دیگران شنیده شوند. این موضوع در نهایت موجب می شود تا کودک در انتها با شما هم مسیر شود.

تعریف هوش هیجانی در علم روانشناسی به معنی بروز احساسات و همچنین کنترل آن هاست. والدین موظف اند تا در همان زمان کودکی به افزایش هوش هیجانی در کودکان آنها کمک کند. در این حوزتقویت هوش هیجانی در کودکان موضوع بسیار مهمی است که پیاده سازی آن نیاز به یادگیری دارد. به صورت کلی هوش هیجانی یا عاطفی به معنای کنترل و شناخت احساسات و هیجانات است.

هوش هیجانی موضوعی است که باعث می‌‌شود هر فردی بتواند احساسات خود را بهتر کنترل کند و در موقعیت‌های مختلف به درستی واکنش نشان دهد. هوش هیجانی را نمی‌توان یک استعداد ذاتی دانست، بلکه این ویژگی مانند یک مهارت با تمرین و آموزش قابل افزایش است. می‌توان تقویت هوش هیجانی را با راهکارهایی موثر و عملی از کودکی آغاز کرد. در ادامه به نحوه آموزش هوش هیجانی به کودکان و می‌پردازیم.

نحوه آموزش هوش هیجانی به کودکان

در ادامه نحوه آموزش هوش هیجانی به کودکان را مرحله به مرحله مورد بررسی قرار می‌‌دهیم، البته که نیز موضوع بسیار مهمی می‌باشد:

از زاویه‌ی دید کودک‌ به مسائل بنگرید و با او همدردی کنید

زمانی که نمی‌توانید ناراحتی فرزندتان را برطرف کنید، باید با او همدردی کنید. همین که بداند کسی او را درک می‌‌کند، موجب تسکین دردش می‌‌شود. همه انسان‌ها تمایل به داشتن پناهگاهی امن دارند تا بتوانند احساساتشان را تخلیه کنند. در صورتی که فکر می‌کنید ناراحتی فرزندتان نسبت به اتفاقی که افتاده بیشتر است، باید بخاطر داشته باشید که همه ما احساساتشان را در خود جمع کرده و پس از پیدا کردن پناهگاهی امن، احساسات خود را بروز می‌دهیم.

در این زمان است که آزاد و رها می‌شویم. دقت داشته باشید که همدردی با کودک به معنای موافقت با آن نیست. این مسئله تنها نشان می‌دهد می‌توانید او را درک کنید و از چشم او به ماجرا نگاه کنید. گاهی کودک همان کاری که شما می‌گویید را انجام می‌دهد؛ ولی به خاطر داشته باشید که او هم حق دارد باورها و احساسات خود را داشته باشد. لباس پلیسی بچه گانه عموما به عنوان نشانه‌ای از حضور پلیس در جامعه، حفاظت از افراد و جلوگیری از جرم و جنایت به کار می‌رود.

چرا این رویکرد هوش هیجانی را تقویت می‌ کند؟

در پاسخ باید بگوییم زمانی که درک می‌شویم، مواد بیوشیمیایی تسکین دهنده در بدن آزاد می‌شود. به این صورت کودک هر بار احساس آرامش کند، مسیر عصبی در او تقویت می‌شود. یعنی این کار نه تنها باعث بزرگ شدن او می‌شود، بلکه یاد می‌گیرد چگونه خود را آرام کند.در نتیجه بچه‌ها همدردی با خود و دیگران را یاد می‌گیرند؛ می‌تواند در مورد تجربه و آنچه موجب بروز این احساسات شده، فکر کند.

 

دکمه بازگشت به بالا