کله پاچه برای دیابت بارداری ضرر دارد؟
خوردن کله پاچه در دوران بارداری مضر است یا مفید؟ این سوال بسیاری از مادران باردار در اپلیکیشن رژیم غذایی دکتر غیاثوند است. بارداری از دوران حساس زندگی خواهد بود؛ چراکه رشد و سلامتی جنین به تغذیه مادر بستگی دارد؛ بنابراین مادرها برای حفظ سلامتی خود و فرزندشان باید از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنند. کلهپاچه یکی از غذاهای اصیل و قدیمی ایرانی است که طرفداران بسیاری دارد. به دلیل کلسترول و چربی بالای این غذا، توصیه میشود در دوران بارداری بهخصوص سه ماهه اول از مصرف آن بپرهیزید. گفتنی است خوردن کلهپاچه در بارداری مفید است، اما باید به دستور پزشک و در حد کم و یک یا دو بار مصرف کنید. در این مقاله از قصد داریم درباره مصرف کلهپاچه در دوران بارداری صحبت کنیم. همراه ما باشید.
خوردن کله پاچه در دوران بارداری؛ بایدها و نبایدهای غذایی زنان باردار
خوردن کله پاچه در دوران بارداری توسط پزشکان توصیه نمیشود؛ مگر اینکه مصرف این غذا بهصورت هوسی و در حد خیلی کم باشد. کلهپاچه یکی از غذاهای سنگین و پرچرب است که بخشهای مختلفی مانند چشم، زبان، مغز، گوشت صورت و پاچه را دارد. این غذا حاوی انواع ویتامین، پروتئین و کلسیم است که به رشد جنین کمک میکند، اما به دلیل داشتن کلسترول بالا و اسیدهای چرب، خانمهای باردار باید این غذا را بهدفعات محدود مصرف نمایند.البته باید دانست خوردن کله پاچه در ماه پنجم بارداری با خوردن کله پاچه در سه ماهه دوم بارداری یا کله پاچه در ماه هشتم بارداری با هم متفاوت است و بایستی درباره میزان استفاده در هرکدام از این ماهها اطلاعات لازم را به دست آورد.
برای بسیاری از خانمها این سؤال به وجود میآید که مصرف کدام قسمت از کلهپاچه برای آنها خطری ندارد؟ همانطور که گفته شد کلهپاچه غذایی پرچرب است که برای خانمهای باردار توصیه نمیشود، اما اگر فردی خیلی هوس کرد، خوردن آب کلهپاچه در بارداری به مقدار خیلی کم همراه با تکهای از گوشت پاچه یا زبان مشکلی ندارد.
ارزش غذایی کله پاچه برای زن باردار چقدر است؟
بهطورکلی هر 100 گرم کلهپاچه حدود 350 کالری دارد که با دریافت مقدار زیادی کلسترول و چربی همراه است؛ بنابراین کله پاچه برای زن باردار مضر است اما نمی توان گفت زنان باردار کاملا از خوردن کله پاچه منع شدهاند، بلکه خوردن کله پاچه در بارداری باید با احتیاط صورت گیرد.
برای مثال هر 100 گرم مغز کلهپاچه حدود 150 کالری دارد. در حالی که نسبت کربوهیدارت، فیبر و قند معادل 0 است. با مصرف هر 100 گرم مغز، حدود 2043 میلیگرم کلسترول وارد بدن میشود. خوردن مغز کلهپاچه در بارداری به دلیل وجود مقدار زیادی کلسترول و چربی، همچنین وجود میکروبی به نام لیستریا، سلامت مادر و جنین را بهخطر میاندازد.
مصرف کله پاچه مناسب کدام دوره زمانی از بارداری است؟
به طور کلی خوردن جگر و کله پاچه در بارداری باید با احتیاط صورت گیرد. به گفته برخی از پزشکان تغذیه و پزشکان طب سنتی، خوردن کله پاچه در دوران بارداری فوایدی هم دارد، اما بهتر است در ماههای اولیه از مصرف این غذا خودداری نمایید. مصرف کلهپاچه در اوایل بارداری توصیه نمیشود؛ چراکه وزن مادر افزایش پیدا میکند و با بالارفتن وزن او، سلامت جنین هم بهخطر میافتد. همچنین کلهپاچه یک غذای سنگین و پرانرژی است؛ بنابراین اگر بدن خانم باردار به دریافت این مقدار از انرژی عادت کند، برای تأمین انرژی روزانه به سمت غذاهای پرچرب و مضر روی میآورد.
کلهپاچه به دلیل کلسترول و چربی بالایی که دارد بهتر است در دوران بارداری مصرف نشود. مصرف این غذا علاوهبر اضافه وزن و تغییر ذائقه، سطح استرس را در وجود مادر بالا میبرد. در نتیجه بیقراری و ناآرامی در وجود مادر رخ میدهد و روی جنین تأثیر میگذارد. مثلا زمانی که شما استرس دارید، ممکن است حرکات جنین کم شود یا تکان نخورد. در نتیجه سلامت فرزندتان به خطر میافتد.
در ماههای آخر بارداری مصرف غذاهای مقوی و سالم ضروری است؛ بنابراین مصرف کم کلهپاچه در هفتههای آخر مجاز است. تمامی موارد گفته شده از روی احتیاط خواهد بود. توصیه ما به شما این است که قبل از خوردن کلهپاچه در دوران بارداری با پزشک متخصص خود یا یک کارشناس تغذیه مشورت کنید.
بهترین زمان خوردن کله پاچه در دوران بارداری
از آنجایی که کلهپاچه غذایی دیرهضم است باید بهعنوان صبحانه مصرف شود تا با انجام فعالیتهای روزانه و کمی تحرک برای معده خانم باردار مشکلی به وجود نیاید.
تأثیر خوردن کله پاچه روی اندامها و بخشهای مهم بدن در دوران بارداری
در ادامه قصد داریم از فواید خوردن کلهپاچه در دوران بارداری صحبت کنیم. همانطور که میدانید کلهپاچه دارای ویتامین و مواد مغذی بسیاری است که روی سلامت مادر و رشد جنین تاثیر میگذارد.
خواص خوردن کله پاچه در دوران بارداری
در دوران بارداری سیستم ایمنی بدن مادر ضعیف میشود؛ بنابراین مصرف ویتامینها و مواد مغذی از طریق غذا و مکملها لازم است. در کلهپاچه حدود 45 گرم ویتامین وجود دارد که روی تقویت سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارد. طبق گفته پزشکان طب سنتی، خوردن سیرابی و کلهپاچه در بارداری باعث کاهش حالت تهوع و رفع آن میشود. سیرابی منبع خوبی از ویتامینهای گروه B و آهن است که علاوه بر رفع حالت تهوع و استفراغ در تقویت سیستم ایمنی بدن مادر هم تأثیر میگذارد. خوردن سیرابی در دوران بارداری ضرری ندارد و همانند کلهپاچه باید خیلی کم مصرف شود.
کلهپاچه طبع گرمی دارد و از سردی بدن جلوگیری میکند؛ بنابراین خوردن کلهپاچه در دوران بارداری بلامانع است به شرطی که در مصرف آن افراط نشود. کلهپاچه حدود 63 میلیگرم کلسیم و 80.1 میلیگرم فسفر دارد. این مواد معدنی برای استخوانها و دندانها مفید است و به سلامت آنها کمک میکند.
از دیگر فواید خوردن کله پاچه در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تأثیر کله پاچه روی فعالیت درست تیروئید
کلهپاچه درای 22.5 میکروگرم سلنیوم است. این ماده معدنی از سلولهای بدن در مقابل آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند و به فعالیت صحیح تیروئید منجر میشود.
کله پاچه و جبران کم خونی زن باردار
کلهپاچه 0.54 میلیگرم آهن دارد. همانطور که میدانید آهن در رفع خستگی، ضعف و تقویت سیستم ایمنی مؤثر است. در صورتی که خانم باردار به بیماریهایی چون فشارخون بالا، چربی خود و بیماریهای قلبی مبتلا نباشد، خوردن کلهپاچه در رفع کمخونی مادر تأثیر دارد به شرطی که در مصرف آن ناپرهیزی نکند. حالا که از فواید این غذای پرطرفدار گفتیم، در ادامه مقاله قصد داریم از عوارض خوردن کلهپاچه در دوران بارداری هم بگوییم. با ما همراه باشید.
آیا خوردن کله پاچه در دوران بارداری ضرر دارد؟
خوردن کلهپاچه در دوران بارداری به دلیل چربی بالا و دیرهضم بودن، اغلب توصیه نمیشود. پره اکلامپسی یک نوع اختلال در دوران بارداری است که با فشار خون بالا، تورم دستها و پاها، سرگیجه، افزایش وزن، حالت تهوع و… نشان داده میشود. خانمهای بارداری که دچار این اختلال هستند به هیچ عنوان نباید کلهپاچه مصرف کنند؛ چراکه با خوردن این غذا فشار خونشان بالا میرود و مسمومیت حاملگی رخ میدهد.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، کلهپاچه غذایی پرچرب و دیرهضم است؛ بنابراین باید پس از خوردن این غذا تحرک و فعالیت داشته باشید. از آنجایی که برخی خانمها در دوران بارداری باید استراحت کنند و برای انجام فعالیتهای روزانه با محدودیت روبه رو هستند، باید از خوردن کلهپاچه در دوران بارداری بپرهیزید. مصرف زیاد کلهپاچه باعث تهنشینی چربی و کلسترول در بدن میشود؛ بنابراین خطر گرفتگی عروق و انسداد آنها در خانمهای باردار افزایش مییابد.
بسیاری از خانمهای باردار با بالا رفتن وزنشان به دیابت بارداری مبتلا میشوند و مصرف کلهپاچه هم یکی از راههای افزایش وزن است. خوردن کلهپاچه در دیابت بارداری به دلیل کلسترول بالا باعث ایجاد اختلال در کنترل این بیماری میشود. خوردن کله پاچه در دوران بارداری توصیه نمیشود، بهخصوص مصرف مغز آن. داخل مغز یک باکتری به نام لیستریا وجود دارد که از مادر به جنین هم قابل انتقال است. زمانی که این باکتری وارد بدن مادر شود احتمال دارد زایمان زودرس اتفاق بیفتد یا جنین مرده به دنیا آید.
از آنجایی که ممکن است در گوشت حیوانات آلودگی و باکتریهای زیادی وجود داشته باشد، خوردن کلهپاچه در دوران بارداری هم این باکتریها را به مادر و جنین انتقال میدهد؛ بنابراین خطر سقط جنین افزایش مییابد. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به کلهپاچه علاقه بسیاری دارید، بهتر است در دوران بارداری برای حفظ سلامتی فرزندتان از مصرف بیشازحد این غذا خودداری نمایید.
منبع: