عمومی

درباره اثر پروانه ای در اقتصاد چه می دانید؟

پروانه ای در قسمتی از جهان بال می زند و منجر به وقوع طوفان در ناحیه دیگری از جهان می شود اما چگونه این اتفاق رخ می دهد؟ 

به گزارش مجله زنده خبری، کانال تلگرامی اقتصاد به زبان ساده در مطلبی با این مقدمه نوشت: اثر پروانه ای (Butterfly effect) که به آن اثر موج دار نیز گفته می شود، پدیده ای است که توسط پروفسور «ادوارد لورنز» در سال 1963 ابداع شد. نظریه لورنز این بود که کوچک ترین تغییرات در یک محیط می توانند در آینده و نقطه ای از جهان موج شدیدی ایجاد کنند. مطالعات لورنز نشان می دهند که اثر پروانه ای نه تنها در شرایط آب و هوایی و بلایای طبیعی قابل استفاده است بلکه می تواند در شرایط اقتصادی و بازارهای مالی نیز اعمال شود اما نظریه اثر پروانه ای تا چه اندازه قابل اعتماد است؟

اصول اثر پروانه ای در اقتصاد

حتی یک حرکت سیاسی کوچک از سوی یک کشور نسبت به کشور دیگر می تواند بازار سهام کشورها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین تعجبی ندارد که بسیاری از کارشناسان مالی می دانند که از اثر پروانه ای می توان برای پیش بینی رفتار بازارهای مالی استفاده کرد. حتی یک ضربه کوچک در بازار سهام یک کشور نیز می تواند پیامدهای شدیدی را در بخش دیگری از جهان ایجاد کند.
یک مثال ساده از اثر پروانه ای در اقتصاد، تجارت و کسب و کار، همه گیری ویروس کرونا است که از ووهان شروع شد و تمام جهان را تحت تاثیر خود قرار داد. پرواضح است که اثر موج دار اهمیت زیادی در دنیای مالی دارد. در زیر به چند روش استفاده از اثر پروانه ای در اقتصاد اشاره می کنیم:

1-اصل تنوع بخشی

از دست دادن سرمایه می تواند به طور تصادفی اتفاق بیفتد و در اغلب اوقات آمادگی برای آن ضروری است. اصل تنوع برای مقابله با خسارت ناشی از متغیرهای تصادفی که بر کیفیت سرمایه گذاری تاثیر می گذارد، جواب می دهد. بدین معنا که سرمایه گذاران می توانند با انواع سرمایه گذاری ها از جمله بورس، طلا، دلار یا ارز دیجیتال، سرمایه خود را پخش کنند. اگر فردی تنها در بازار بورس سرمایه گذاری کند، کوچک ترین اقدامات می توانند باعث سقوط کل بازار سهام شوند. بنابراین حفظ سبد سرمایه گذاری در انواع دارایی ها و ابزارهای مالی راهی بسیار مناسب برای به جریان انداختن سرمایه و کاهش ضرر است.

2-اصل ترکیب

به نظر می رسد اصل ترکیب با افزایش ثروت نیز در اثر پروانه ای ریشه دارد. درحقیقت، هرچه بیشتر سرمایه گذاری کنید، رشد چشمگیری در پس اندازهای خود خواهید داشت. فرض کنید شما ماهیانه پنج میلیون تومان پس انداز کرده و آن را به یک حساب بلند مدت با سود 10 درصد منتقل می کنید. پس از 5 سال، پس انداز نزدیک به 300 میلیون خواهد شد. پس از 10 سال، پس انداز شما به صورت تصاعدی به بیش از 600 میلیون خواهد رسید. به این موضوع اصل ترکیب گفته می شود.

3- اصل سرمایه گذاری زیست محیطی

سومین نکته ای که تاثیر پروانه ای را در دنیای مالی نشان می دهد، این است که ارزش های شخصی خود را با سرمایه گذاری هایتان هماهنگ کنید. سرمایه گذاری در محیط زیست بر این اصل استوار است که هر دلار خرج شده برای ارزش های انسانی و زیست محیطی می تواند تاثیر موجی داشته باشد. سرمایه گذاری در این حوزه می تواند شامل بهبود زندگی حیوانات، تحصیلات زنان، توسعه شهر، دسترسی به مراقبت های بهداشتی برای کشورهای فقیرتر و موارد مشابه باشد. هدف نهایی این است که با انجام تغییرات کوچک بتوان از معضلات بزرگ جلوگیری کرد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا